Wat zijn verfrissende wijnen?
Een wijn wordt gewoonlijk stapsgewijs gedegusteerd met drie zintuigen. Eerst bekijkt men de kleur, vervolgens neemt men de aroma’s op met de neus en ten slotte proeft men de wijn in de mond. De smaak van een wijn is verrassend eenvoudig en bestaat enkel uit sensaties van zout, zuur, zoet en bitter. Wie dit wil ontdekken, kan een wijn proeven met een wasknijper op de neus. Je zal merken dat een groot deel van het plezier met de reukzin wordt ervaren. Hier zoekt men naar expressiviteit, zuiverheid en complexiteit. In de mond biedt een goede wijn in de eerste plaats een mooi evenwicht tussen de smaakcomponenten. Maar met de mond neemt men niet enkel smaken waar. Ook de temperatuur van een wijn, textuur, astringentie (samentrekkend effect in de mond veroorzaakt door de tannine) en eventuele sprankeling worden gepercipieerd. Ook zij spelen een rol in het zo begeerde evenwicht.
Verfrissende witte wijnen
Bij witte wijnen, die weinig tot geen tannine hebben, wordt het evenwicht bereikt door een contrast tussen verkwikkende zuren en een vol mondgevoel te wijten aan de alcohol. Bij een verfrissende witte wijn is er een licht overwicht van de zuren. Dit geeft levendigheid en frisheid aan de wijn. Wijn met veel alcohol past niet binnen deze categorie. Het kan interessante, vettige tot zelfs heel expressieve, stroperige wijnen opleveren. Die zijn evenwel geschikter op een druilige dag in de herfst of op een koude winteravond. Daarnaast hebben de meest verfrissende witte wijnen helemaal geen tannine (geen houtrijping of geen schilmaceratie). De wijn kan dan iets frisser gedronken worden. Koudere temperaturen accentueren immers astringentie en dit zou dan te prominent worden in een tannine-rijke witte wijn.
Valdibella Cataratto extra Lucido ‘Isolano’ 2016 € 11,95
Di Lenardo Sauvignon 2016 € 8,70
Ciro Picariello Falanghina ‘BruEmm’ 2017 € 13,45
Podere Còncori Bianco 2017 € 18,70
Cataldi Madonna Pecorino ‘Giulia’ 2016 € 15,25
Verfrissende rosé-wijnen
We schreven
in een vorige post reeds waarom je in een goede rosé op zoek moet gaan naar levendigheid en frisheid. In feite kan men dus elke rosé-wijn onder bovenstaande noemer plaatsen.
Val delle Corti
‘Rosé Scuro’ 2017 € 13,95
Valdibella Rosato di Perricone ‘Dhyana’ € 9,20
Verfrissende rode wijnen
Rode wijnen hebben naast het contrast tussen zuren en vol mondgevoel nog een derde component: de astringentie. Dit fenomeen is heel duidelijk wanneer je per ongeluk op een druivenpit bijt. Het geeft een hard gevoel op de tong en een bittere smaak. Bovendien lijkt het wel alsof je mond er van uitdroogt. Tannine doet namelijk de speekselproductie significant afnemen. Krachtige, rode wijnen met een lange schimaceratie en daarom meer tannine kunnen we dus uitsluiten in de categorie. Bovendien worden deze wijnen best gedronken op 16°c tot 18°C. Te warm voor een verfrissend effect. Daarvoor kijken we meer naar jonge rode wijnen met aroma’s van fruit, bloemen en verse kruiden. Ook bij deze wijnen zijn een licht overwicht van de zuren en gematigde alcoholpercentages het meest verfrissend.
Monte dall’Ora Valpolicella Classico ‘Saseti’ 2017 € 13,75
Val delle Corti ‘Lo Straniero’ 2015 € 12,45
Carussin Barbera d’Asti ‘Lia Vì’ 2015 € 16,10
Prosecco
Een speciale vermelding gaat naar Prosecco. Omdat dit type schuimwijn wat meer fruitige aroma’s heeft dan bijvoorbeeld Franciacorta of Champagne, kan Prosecco koeler geschonken worden (op ongeveer 5°C). Bovendien wordt Prosecco volgens de Méthode Charmat gemaakt en kent dus geen houtrijping of hergisting in de fles met de gisten. Het maakt dat Prosecco nog minder uitdrogende tannine heeft dan de andere schuimwijnenen. Dé verfrissende wijn op een zinderend hete zomerdag!
Sorelle Bronca Prosecco di Treviso ‘Modì’ € 16,50
Sorelle Bronca Prosecco Valdobbiadene Prosecco Superiore ‘Particella 68’ € 24,10