Grillo

Kleur: wit
Belangrijkste regio(‘s): Sicilië
Om deze druif te leren kennen: Valdibella, Grillo ‘Ariddu’Valdibella, Grillo sulle Bucce

Zone

De interesse in Siciliaanse wijnen neemt steeds toe. Natuurlijk heeft het te maken met de populariteit van Sicilië als vakantiebestemming. Maar het heeft ook te maken met de intrinsieke kwaliteiten van Sicilië als wijnregio. Het eiland kent een diepgewortelde wijncultuur en een veelheid aan terroirs: van de vulkanische ondergronden op de flanken van de Etna tot de Noord-Afrikaans aandoende valleien in het zuiden en de uitgestrekte groene heuvels in het westen. Deze laatste liggen tussen Marsala, Palermo en Agrigento en vormen de thuishaven voor de witte wijndruif Grillo.Omdat Grillo onlosmakelijk met Sicilië verbonden is – je vindt de druif bijna nergens anders – lijkt het wel of hij er al een eeuwigheid gedijd. Het is echter pas na de phylloxera-crisis, in het eerste deel van de 19e eeuw dus, dat deze druivensoort in noemenswaardige hoeveelheden werd aangeplant. Grillo is resistenter dan die andere belangrijke, lokale druivensoort Cataratto. In de tweede helft van de 19e eeuw daalde de populariteit van Grillo opnieuw. Het waren tijden waarin kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit en de druif legde het af tegen productievere soorten als Inzolia en Cataratto. De laatste twintig jaar nam de populariteit dan weer toe om de simpele reden dat je er geweldige wijnen van kan maken. Grillo is in elk geval een rasechte Siciliaan. Dat werd vrij recent door een studie van de Universiteit van Milaan uitgeklaard: Grillo is een natuurlijke kruising van Cataratto en Moscato di Alessandria (ter plaatse Zibibbo genoemd), twee variëteiten die al eeuwenlang in dit deel van Sicilië staan aangeplant.

Karakteristieken

Voor ons smaakt een goede, authentieke Grillo écht naar Sicilië in het glas. De mediterrane zon geeft de wijn warmte en kracht. Een zilte toets in de afdronk doet denken aan zee die er nooit veraf is. Intense florale toetsen en volfruitige aroma’s van gele perzik en tropisch fruit symboliseren de vruchtbaarheid van het land. Verfrissende zuren verwijzen naar de citrusvruchten waar de inwoners van het eiland zo van houden. Omdat wijn van Grillo rijk en krachtig is, kan je deze enkele jaren bewaren. Idealiter decanteer je de wijn een twintigtal minuten op voorhand. Zo maakt de opname van zuurstof de wijn wat soepeler.

De missie van Decanto is meer te laten genieten van betere Italiaanse wijnen. Daarom delen we graag onze expertise en passie. Wil u niet alleen lezen, maar ook proeven? Bestel dan wijnen in onze webwinkel via onderstaande knop. 

Naar webwinkel