Kleur: wit
Belangrijkste regio(‘s): Campanië
Om deze druif te leren kennen: Ciro Picariello, Irpinia Fiano – Ciro Picariello, Fiano di Avellino – Ciro Picariello, Fino di Avellino ‘Ciro 906’
Zone
Door zijn succes staat fiano vandaag aangeplant in Marche, Basilicata, Puglia, Sicilië, Californië en Australië, maar Campanië blijft het terroir par excellence. Vooral binnen de geografische afbakening van de zone Fiano di Avellino DOCG levert de druif buitengewone resultaten op. Fiano is ook in opmars in de nabijgelegen heuvels rond Benevento (DOC Sannio Fiano) en Salerno (Doc Cilento Bianco).De geschiedenis van fiano gaat heel ver terug en er zijn aanwijzingen dat de Oude Romeinen de druivensoort reeds teelden. Eén van de officiële synoniemen voor fiano is immers Latino. Vrij recent in de geschiedenis kende de populariteit van fiano een diepe dip. Begin twintigste eeuw werd de soort nog slechts sporadisch geteeld. In wijngaarden met andere variëteiten stond hier en daar nog een Fiano-plant. Zonder de visionaire wijnmaker Antonio Mastroberardino was de druivensoort wellicht verdwenen. Een vreemde vaststelling gezien fiano vandaag als één van de meest nobele Italiaanse, witte wijndruiven wordt beschouwd.
Etymologie
Zoals zo vaak zijn er verschillende hypothesen omtrent het ontstaan van de naam. De meeste vakliteratuur geeft de voorkeur aan de stelling dat fiano een toponiem is. Het verwijst dus naar een plaats, met name Apiano. Deze stad bestaat niet meer, maar ze lag dicht bij het huidige Avellino. Een andere hypothese is dat de naam komt van het latijns vitis apiana. Het betekent druif van de bijen. Omdat die bij volle rijpheid in grote getale aangetrokken worden tot de suikers in de druif, is dit zeker geen onmogelijke verklaring.
Karakteristieken
Zoals bij alle nobele druivensoorten spelen het terroir een grote rol in het eindresultaat. Al is er wel consensus dat op een vulkanische ondergrond fiano het beste van zichzelf geeft. Dat is meteen een eerste reden waarom de bosrijke bergen rond Avellino zo geschikt zijn. Het zijn oude, uitgedoofde vulkanen. Ten tweede houdt fiano – atypisch voor een zuid-Italiaan – wel van een stevige plensbui, vorst in de winter en koude berglucht. Dat is een tweede reden waarom de fianodruif de streek van Avellino verkiest. Op die manier blijven de alcoholpercentages en aromaticiteit binnen de beperken. Die durven wel eens te ontsporen bij fianowijnen uit lager gelegen gebieden.De beste fiano zal wel steeds een rijke wijn zijn: uitbundige aroma’s in de neus en een dikvloeibaar gevoel in de mond. De vaakst herkende aroma’s zijn gekonfijte peer, tropische vruchten, citrusvruchten, witte bloemen en hydrocarbonaten (de petroleumgeur waarvoor Riesling zo bekend staat). In de mond vormt het evenwicht zich met stevige stevige zuren. De beste wijnen onderscheiden zich met een dynamische dronk en een lange, mineralige nasmaak.
Food pairing
Serveer in ieder geval een Fiano niet te koud. De rijke aroma’s komen niet vrij en de wijn proeft stroperig. Maar serveer Fiano ook niet te warm. De alcohol gaat domineren en de wijn mist zijn verfrissend effect. Meer over de optimale serveertemperatuur vind je hier.Drink Fiano als aperitief of bij visgerechten. Het allerbeste gaat de wijn bij typische kazen uit Campania (mozzarella, provolone of scamorza) en bij groentengerechten op basis van asperges, friarielli, andijvie, broccoli of peulvruchten zoals boontjes, tuinbonen of cannellini. De betere fiano staat bekend om zeer goed te ouderen vanwege de stevige structuur van de wijn. De rijke aroma’s vormen met de tijd een mooi boeket waarbij gekonfijte fruitsmaken domineren. In de mond integreren de smaakcomponenten tot een elegant geheel.
De missie van Decanto is meer te laten genieten van betere Italiaanse wijnen. Daarom delen we graag onze expertise en passie. Wil u niet alleen lezen, maar ook proeven? Bestel dan wijnen in onze webwinkel via onderstaande knop.
Naar webwinkel