Fiano

VERSPREIDING

Door zijn succes staat Fiano vandaag aangeplant in Marche, Basilicata, Puglia, Sicilië, Californië en Australië, maar Campanië blijft het terroir par excellence. Vooral binnen de geografische afbakening van de zone Fiano di Avellino DOCG levert de druif buitengewone resultaten op. Fiano is ook in opmars in de nabijgelegen heuvels rond Benevento (DOC Sannio Fiano) en Salerno (Doc Cilento Bianco).

De geschiedenis van Fiano gaat heel ver terug en er zijn aanwijzingen dat de Oude Romeinen de druivensoort reeds teelden. Eén van de officiële synoniemen voor Fiano is immers Latino. Vrij recent in de geschiedenis kende de populariteit van Fiano een diepe dip. Begin twintigste eeuw werd de soort nog slechts sporadisch geteeld. In wijngaarden met andere variëteiten stond hier en daar nog een Fiano-plant. Zonder de visionaire wijnmaker Antonio Mastroberardino was de druivensoort wellicht verdwenen. Een vreemde vaststelling gezien Fiano vandaag als één van de meest nobele Italiaanse, witte wijndruiven wordt beschouwd.

ETYMOLOGIE

Zoals zo vaak zijn er verschillende hypothesen omtrent het ontstaan van de naam. De meeste vakliteratuur geeft de voorkeur aan de stelling dat Fiano een toponiem is. Het verwijst dus naar een plaats, met name Apiano. Deze stad bestaat niet meer, maar ze lag dicht bij het huidige Avellino. Een andere hypothese is dat de naam komt van het latijns vitis apiana. Het betekent druif van de bijen. Omdat die bij volle rijpheid in grote getale aangetrokken worden tot de suikers in de druif, is dit zeker geen onmogelijke verklaring.

WIJN VAN FIANO

Zoals bij alle nobele druivensoorten speelt het terroir een grote rol in het eindresultaat. Al is er wel consensus dat op een vulkanische ondergrond Fiano het beste van zichzelf geeft. Dat is meteen een eerste reden waarom de bosrijke bergen rond Avellino zo geschikt zijn. Het zijn oude, uitgedoofde vulkanen. Ten tweede houdt Fiano – atypisch voor een zuid-Italiaan – wel van een stevige plensbui, vorst in de winter en koude berglucht. Dat is een tweede reden waarom de Fiano-druif de streek van Avellino verkiest. Op die manier blijven de alcoholpercentages en aromaticiteit binnen de beperken. Die durven wel eens te ontsporen bij een minder kwalitatieve Fiano-wijn.

De beste Fiano zal wel steeds een rijke wijn zijn: uitbundige aroma’s in de neus en een dikvloeibaar gevoel in de mond. De vaakst herkende aroma’s zijn gekonfijte peer, tropische vruchten, citrusvruchten, witte bloemen en hydrocarbonaten (de petroleumgeur waarvoor Riesling zo bekend staat). In de mond vormt het evenwicht zich met alcoholpercentages tussen de 13° en 14,5° en stevige zuren. De beste wijnen onderscheiden zich met een lange, minerale nasmaak.

WANNEER DRINKEN?

Serveer in ieder geval een Fiano niet te koud. De rijke aroma’s komen niet vrij en de wijn proeft stroperig. Maar serveer Fiano ook niet te warm. De alcohol gaat domineren en de wijn mist zijn verfrissend effect. Meer over de optimale serveertemperatuur vind je hier.

Drink Fiano als aperitief of bij visgerechten. Het allerbeste gaat de wijn bij typische kazen uit Campania (mozzarella, provolone of scamorza) en bij groentengerechten op basis van asperges, friarielli, andijvie, broccoli of peulvruchten zoals boontjes, tuinbonen of cannellini.

De betere Fiano-wijnen staan bekend om zeer goed te ouderen, dit vanwege de stevige structuur van de wijn. De rijke aroma’s vormen met de tijd een mooi boeket waarbij gekonfijte fruitsmaken domineren. In de mond integregen de smaakcomponenten tot een elegant geheel.

FIANO BIJ DECANTO

In ons gamma: de wijnen van Fiano-specialist Ciro Picariello. Zijn wijngaarden liggen hoog op een heuvel in Summonte nabij Avellino. Het terroir voldoet aan alle hierboven beschreven elementen en de deskundigheid van de wijnmaker wordt algemeen erkend. Bovendien werkt Ciro, zoals al onze partner-wijnmakers, volkomen natuurlijk: zonder synthetische stoffen in de wijngaard en zonder kunstmatige ingrepen tijdens het wijnmaakproces. Wie Fiano in volle glorie wil proeven, kan de cru van het huis gaan. ‘Ciro 906’ behoort niet alleen tot de beste Fiano’s, maar simpelweg tot de beste witte wijnen van Italië. Maar ook de andere Fiano’s zijn prachtige voorbeelden van deze bijzondere druif.

Irpinia Fiano 2017 (€ 13,45)
Fiano di Avellino 2017 (€ 17,60)
Fiano di Avellino ‘Ciro 906’ 2014 (€ 24,60)