Wijnstreek Conegliano-Valdobbiadene wordt UNESCO werelderfgoed

De voorbije decennia werden steeds meer terreinen vrijgegeven in de provincies Veneto en Friuli om er wijngaarden aan te leggen bestemd voor Prosecco. Dit was steeds in vlakten die minder geschikt zijn voor kwaliteitswijn, maar waar men op grote schaal kan produceren. Vanwege de ongunstige ligging dient men volop te sproeien, tegenwoordig zelfs met drones. De ‘wijndomeinen’ zijn ware fabrieken waar de economische logica van massaproductie geldt: aan een zo laag mogelijke kostprijs produceren. De resulterende schuimwijnen belanden aan spotprijzen op de schappen van de supermarkten. De kwaliteit is bedenkelijk en dat is nefast voor de naam Prosecco in wijn minnende kringen.

Nochtans vindt Prosecco zijn oorsprong vele eeuwen terug in een klein gebied rondom de dorpjes Valdobbiadene en Conegliano. Dit is een magnifieke streek met steile heuvels waar bosjes, oude wijngaarden en velden afwisselen. Hier zweten en zwoegen lokale wijnboeren al generaties, want voor machines zijn de hellingen te steil. Glera, de druif waarvan prosecco wordt gemaakt, levert hier veel fijnere wijnen op waarbij de typerende fruitige en bloemige aroma’s worden gebalanceerd door zuren, mineralen en een heerlijke sprankeling.

De ambachtelijke wijnboeren zagen steeds meer de nood om zich te differentiëren van hun industriële collega’s. In 2009 werd daarom een nieuwe oorsprongsbenaming in het leven geroepen: de Valdobbiadene-Conegliano Prosecco superiore DOCG. Dit kwaliteitslabel garandeert dat de druiven afkomstig zijn van wijngaarden binnen het gebied in kwestie.  In die zelfde periode diende Italië een aanvraag in bij UNESCO in opdat de streek zou worden opgenomen in de Werelderfgoedlijst. Generaties wijnboeren hebben het terrein immers omgevormd tot een prachtig schouwspel waarin natuur en landbouwcultuur onlosmakelijk zijn geworden. Op 7 juli 2019 werd de aanvraag definitief goedgekeurd. Hiermee treedt Valdobbiadene-Conegliano toe tot een lijstje van illustere wijnstreken als Bourgogne, Langhe-Roero, Champagne en Saint-Émillion. Men hoopt dat de aandacht meer toerisme naar de streek lokt want zo kunnen bezoekers ontdekken en proeven wat authentieke Prosecco Valdobbiadene-Conegliano inhoud. Salute!