Prosecco versus Champagne

De meeste landgenoten zijn vertrouwd met de smaak van Champagne of Cava. Beide typen schuimwijnen worden gemaakt van een witte wijn die na toevoeging van suikers en gisten een tweede keer fermenteert in de fles (de zogenoemde Methode Champanoise, Methode Traditionel of Metodo Classico in het Italiaans). Later in het proces wordt een zoete likeur toegevoegd die wijn, suiker en vaak Cognac of Brandy bevat. Bovendien kunnen producenten wijn uit verschillende jaargangen assembleren om zo de smaak nog meer te modelleren. Dit is de reden waarom industriële Champagne, zoals van het merk Veuve Cliquot, ieder jaar haast identiek smaakt. Er zijn, uiteraard, ambachtelijke huizen die Champagne, Cava of gelijksoortige schuimwijn maken die qua finesse tot het summum van de mondiale wijnbouw behoort. Maar de smaak van dit soort schuimwijn wordt hoe dan ook voor een groot stuk gevormd tijdens het productieproces.

Het idee achter kwaliteitsvolle Prosecco, en dan spreken we over de schuimwijn uit de heuvelzone Valdobbiadene-Conegliano, is heel anders. Die wordt gemaakt van de aromatische druivensoort glera. Deze druif levert wijnen op met rijke florale en fruitige aroma’s, zoals bijvoorbeeld bloesems en witte perzik. Om de aromaticiteit zoveel mogelijk te behouden hergist men de wijn niet in de fles, maar in grote tanks, de zogenoemde Méthode Charmat. De wijn neemt snel koolzuur op die in de vorm van kleine bubbels zal ontsnappen uit het glas, zonder dat de smaak veel evolueert. Het zijn dus de druifeigen aroma’s die Prosecco kenmerken.

Omdat de Méthode Charmat minder tijd en middelen vereist, wordt deze werkwijze vaak door industriële wijnhuizen gebruikt om goedkope schuimwijn te produceren van bedenkelijke kwaliteit. Daarom heeft de Méthode Charmat bij een breed wijnpubliek een slechte naam gekregen. Maar de kwalitatieve Prosecco-huizen gebruiken de techniek dus niet omdat ze goedkoper of sneller is, maar simpelweg omdat ze betere resultaten oplevert met de gleradruif. 

De discussie over wat nu beter is, Champagne of Prosecco, is dezelfde als die over appelen en peren… En zoals bij iedere wijnsoort ter wereld zijn er heel goede en heel slechte wijnen van te vinden. Helaas heeft de massaproductie van goedkope Prosecco in de vlakten van noordoost Italië de naam, en dus de markwaarde, van de kwalitatieve, ambachtelijke versies in achting doen dalen. De keerzijde is dat de allerbeste Prosecco’s aan zeer redelijke prijzen verkrijgbaar zijn. En dat kan je moeilijk over Champagne zeggen.