Herfstwijn

Er is iets magisch aan de combinatie gastronomie en de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere doet ons beseffen hoe snel de tijd voortschrijdt, en dat we van elk moment en seizoen moeten genieten. Heel vaak is dit met heerlijk tafelen. Liefst in goed gezelschap, van anderen of uzelf.

De herfst doet aan bos denken en daar zijn ook de meest typische de seizoensingrediënten te vinden zoals paddenstoelen en wild. Herfstige wijnen sluiten aan met geëvolueerde – in tegenstelling tot jonge, frisse – aroma’s: overrijp fruit en noten, specerijen, humus, truffel en koffie. 

Nebbiolo bij paddenstoelen

Wijn van de Piemontese nebbiolodruif is de herfstwijn bij uitstek. Zelfs in de meest fruitige versies domineren herfstige smaken de subtiele frambozen en bosaardbeiaroma’s. De druivensoort ontleent haar naam dan ook aan een weerfenomeen dat elk jaar plaatsvindt in de herfst. Dan bedekken mistbanken (nebbia is het Italiaans voor mist) de valleien van de Langhe, het geliefkoosde terroir van de druif. Bij witte truffel uit Alba is de facto slechts één keuze: wijn op basis van nebbiolo.

Sangiovese bij everzwijn

Nergens lopen er zo veel everzwijnen rond als in de bossen van Toscane. Zo veel zelfs, dat de jacht op dit oervarken uit noodzaak het hele jaar rond geopend is. De lokale keuken is dan ook rijk aan gerechten met deze vervaarlijke viervoeter in de hoofdrol. Traditioneel wordt er een wijn van sangiovesedruiven bij geschonken, maar dan wel één die wat gerijpt is. Denk aan Chianti Riserva of Brunello. De veelzijdige Sangiovese laat zich dan van haar mooiste kant zien: balsamieke en etherische geuren en overrijpe fruitsmaken.

Aglianico bij vederwild

Ook in de zuidelijkere regio’s van Italië kent men seizoenen. In het bijzonder in bergachtige regio’s, zoals het binnenland van Campania, kan het weer in de herfst erg bar zijn. Opwarmen kan dan bijvoorbeeld met fazant gestoofd in wijn met pancetta en rozemarijn. Drink er een glas oude wijn van aglianicodruiven bij. Deze intense en complexe wijn wordt wel eens ‘de Barolo van het zuiden’ genoemd.

Valpolicella Ripasso bij haas

Wie Amarone wil sparen voor de allerkoudste winteravonden, maar toch hunkert naar het unieke smakenpallet, heeft een alternatief: Valpolicella Ripasso. In een Valpolicella, een wijn gemaakt van dezelfde druivensoorten als Amarone maar niet ingedroogd, wordt de schilkoek van Amarone gegooit. Die geeft de typerende aroma’s af zonder dat de wijn verzwaard. Nadien rijpt de wijn op houten vaten zodat de smaakelementen mooi integreren. Voldoende elegantie dus om te combineren met een dampende schotel pasta met ragout van haas.