Pecorino

VERSPREIDING

Pecorino is een antieke druivensoort die evenwel de tweede helft van de twintigste eeuw zo goed als volledig was verdwenen. Het is dankzij twee moedige wijnmakers dat Pecorino niet alleen een heropleving kende in de 21ste eeuw maar ook één van de grootste succesverhalen uit de meest recente Italiaanse wijngeschiedenis werd. De erkenning gaat naar Guido Cocci Grifoni van het wijnhuis Cocci Grifoni uit Le Marche en Luigi Cataldi Cataldi Madonna van het wijnhuis Cataldi Madonna in Abruzzen. De twee regio’s zijn momenteel dan ook de belangrijkste regio’s voor de teelt van Pecorino.

ETYMOLOGIE

De naam verwijst naar de vele schaapherders in Le Marche en Abruzzen. Zij aten de druif terwijl ze hun kudde’s door de valleien dreven op zoek naar voedsel. Van Uva delle Pecore, druif van de schapen, verbasterde de naam naar Pecorino. Vrij vertaald zou men het ‘schapendruifje’ kunnen noemen.

KENMERKEN DRUIF

Er bestaan verschillende biotypes en klonen van Pecorino. Zoals bij alle oude variëteiten verschilt de wijn die de druif voortbrengt zeer sterk naarmate het terroir of de wijnmaakmethode veranderd. Van elke witte druif bestaan er rijke wijnen die volgens de Bourgondische school worden gemaakt. Maar de boeiendste versie is heel anders en komt van het huis Cataldi Madonna. Na zowat alle mogelijk wijnmaaktechnieken toegepast te hebben op de druif, zweert wijnmaker Luigi Cataldi Madonna nu bij een hyper-reductieve techniek. Eenvoudig gesteld komt het er op neer dat men vanaf het plukken van de druiven tot het bottelen van de wijn zo weinig mogelijk zuurstof toelaat. Het brengt de primaire fruitige aroma’s van de druif sterk naar buiten. Deze wijn toont een heel ander gelaat van Pecorino: een licht aromatische neus met tropisch fruit en citrustoetsen, fris in de mond met flinke zuren en een mooie mineraliteit. Plots ging men Pecorino heel Sauvignonesque noemen. Al zegt Luigi Cataldi Madonna met een kwinkslag dat “het Sauvignon is dat op Pecorino lijkt.” Ze zullen het graag horen in de Loire.

Wijn op basis van Pecorino
Luigi Cataldi Madonna – Pecorino ‘Giulia’ 2016