Een pleidooi om te snuffelen

Onze leefwereld is in enkele decennia volledig veranderd. Helaas met enkele negatieve gevolgen om te kunnen genieten van wijn of eender welk voedingsmiddel. Zo stelt Émile Peynaud ongezouten in Le goût du vin, één van de allerbeste boeken ooit geschreven over wijn. Een groot deel van het voedsel dat we consumeren is verpakt, gesteriliseerd, gewogen, geëtiketteerd, voorgesneden en soms zelfs voorgekookt. We kunnen een voedingsproduct niet meer aanraken, bekijken, er aan ruiken, vergelijken en de kwaliteit er van inschatten vooraleer we het kopen. Als consument zijn we medeverantwoordelijk. Want in onze jachtige levensstijl is er geen tijd en energie meer voor. We worden al overladen met stimuli. De zintuigen verdoven als noodzakelijk afweermechanisme en de hersenen richten instinctief barrières op. Hierdoor horen we al lang het geronk van een passerende auto niet meer. Of het gezoem van printers op kantoor. We ruiken de chemische geur van het wasmiddel in onze kleren niet en proeven de flauwe smaak van groenten buiten het seizoen niet. Maar we ruiken ook de bloesems van een kerselaar in bloei niet meer. Of de kruidige geur van een veld in de late zomer. Onze aandacht is selectief en elimineert stimuli die overbodig zijn aan de activiteit van het moment. Selectie, maar ook deprivatie. Onze zintuigen zijn nochtans belangrijk om met volle teugen van het leven te genieten. We genieten van muziek met onze oren, we appreciëren een landschap met onze ogen, we gaan op restaurant om onze smaakpapillen te verwennen,… Wijn degusteren is één van de beste activiteiten om onze zintuigen opnieuw beter te leren gebruiken. Goede wijnen, zelfs de meest eenvoudige, bevatten vele delicate met elkaar verweven sensaties in kleur, geur en smaak. En door ze bewust te beleven, geniet je er ook meer van. Het is helemaal niet enkel weggelegd voor zij die zich graag als superproever voordoen. Je hoeft toch ook geen academische cursus musicologie te hebben gevolgd om van je favoriete plaat te genieten? Anderzijds kan je ook meer in een wijn ontdekken als kleuren, geuren en smaken een belangrijk onderdeel van je leefwereld worden. Krab met je nagels in een citroen en ruik er aan, koop twee verschillende perensoorten en tracht het verschil te proeven in textuur en smaak, ruik aan alle verschillende bloemensoorten in een tuin… Of zoals Émile Peynaud zegt: om goed de aroma’s in een wijn te kunnen herkennen, moet je zoveel mogelijk snuffelen.