Kleur: blauw
Belangrijkste regio(‘s): Sicilië
Om deze druif te leren kennen: zo’n 20% van volgende wijnen bestaan uit nerello capuccio: I Custodi delle vigne dell’Etna, Etna Rosso ‘Pistus’ – I Custodi delle vigne dell’Etna, Etna Rosso ‘Aetneus’ – I Vigneri, ‘Vinupetra’ – Bonavita, Faro
Zone
Nerello cappuccio is de minder gekende zielsverwant van nerello mascalese: beide druivensoorten staan aangeplant rond de Etna en in Faro aan de Straat van Messina. Cappuccio wordt opkleinere schaal geteeld en maakt tot maximaal 20% deel uit van rode Etna en tot 30% van Faro, steeds in combinatie met mascalese. Anders dan bij mascalese zijn er weinig pogingen om de druif buiten deze zone’s te telen en bij de zeldzame tegenvoorbeelden zijn er twijfels of het wel degelijk over cappuccio gaat (en niet carignano, sangiovese of ciliegiolo).
Etymologie
Nerello is het verkleinwoord van zwart. Niet omdat de druiven opvallend donker van kleur zijn, maar omdat de Sicilianen blauwe druiven van oudsher ‘zwarte’ druiven noemen (denk ook aan de nero d’Avola). Rode wijn wordt trouwens door sommige oudere eilandbewoners vinu neru genoemd. Als u hieruit besluit dat Sicilianen beslist kleurenblind zijn, bedenk dan dat wij spreken van witte druiven en witte wijn.
Cappuccio (letterlijke vertaling: kap) verwijst naar het weelderig gebladerte die de plant ontwikkelt en daardoor een schaduw werpt op de druiventrossen.
Karakteristieken
Cappuccio wordt soms als de minder nobele druif van de twee nerello’s beschouwd, een simplificatie die voorbijgaat aan de belangrijke functie die de druif speelt in de blend van Etna of Faro.Zo geeft cappuccio bijvoorbeeld meer kleur aan de wijn, in feite een uiterlijk kenmerk van een betere bewaarbaarheid (zowel kleur als bewaarbaarheid hebben met specifieke polyphenolen te maken). Die bewaarbaarheid is trouwens zeer typisch voor traditionele Etna en Faro. In de Oudheid waren beide wijnen al gegeerd tot ver buiten de regio. Het transport gebeurde in kruiken op schepen en dit vereiste dat de wijn bestand was tegen oxidatie. (Merk ook op dat zowel Etna als Faro dicht bij belangrijke havens liggen, respectievelijk die van Catania en Messina.) Vandaag is niet zozeer het transport een uitdaging, maar het mengen van nerello en cappuccio geeft bewaarwijnen die prachtig evolueren in de fles (veel beter dan de monocépages van nerello mascelese).
Daarnaast is cappuccio ook qua aroma’s complementair met mascalese: de aroma’s van nerello doen denken aan chocolade, kruiden, tabak en zure kersen, die van cappuccio aan rijpe kersen, koffie en vanille.