Carica l’asino

Kleur: wit
Belangrijkste regio(‘s): Piemonte
Om deze druif te leren kennen: Carussin, ‘Il Carica l’Asino’

Etymologie

De witte wijndruif Carica l’asino komt uitsluitend voor in Piemonte. Er zijn twee etymologische verklaringen voor de opmerkelijk naam die, letterlijk vertaald, ‘Laad de ezel’ betekent. Een eerste verwijst naar de hoge opbrengst per hectare die carica l’asino oplevert. Ook de tweede verklaring verwijst naar de oogst. De druivensoort werd gewoonlijk op steile heuvelflanken in dichte rijen aangeplant, dus was een ezel het enige beschikbare hulpmiddel om de druiven naar de persen te transporteren. Het is deze verklaring die geprefereerd wordt door Bruna Ferro, eigenaar en wijnmaakster bij Carussin. Ze heeft een zwak voor ezels en wie het wijngoed bezoekt, treft een negental mooie exemplaren aan. Volgens Bruna is het een prachtig toeval dat ze ooit een wijngaard kocht in de Valle Asinari (de vallei van de ezels) die deels beplant stond met de druivensoort in kwestie.

Karakteristieken

Carica l’asino is gevoelig voor voorjaarsvorst en meeldauw, wat verklaart waarom vandaag nog slechts twee wijnbouwers van de soort een noemenswaardige wijn maken. Marenco maakt een uitstekende aromatische versie. Bruna Ferro en haar man Luigi van Carussin maken een verfrissende en mineralige wijn met aroma’s en smaken van gedroogde kruiden, peer en abrikoos. De wijn bevat evenwel 20 procent cortese-druiven en in sommige oogstjaren ook kleine percentages sauvignon blanc en favorita. “Want”, aldus Bruna, “de wijn is te mineraal en zilt als een monocépage. Dit is een gevolg van de kleiachtige bodem in de wijngaard. Terwijl in zandrijke bodems de soort meer aromatische wijnen oplevert.”

De missie van Decanto is meer te laten genieten van betere Italiaanse wijnen. Daarom delen we graag onze expertise en passie. Wil u niet alleen lezen, maar ook proeven? Bestel dan wijnen in onze webwinkel via onderstaande knop. 

Naar webwinkel