Wijnmaker Salvo Foti stuitte toevallig op Vigna del Bosco tijdens een wandeling op de onherbergzame westflank van de Etna in Sicilië, toen hij een kudde halfwilde nebrodivarkens volgde. Deze nieuwsgierige dieren leidden hem naar een kleine, verlaten wijngaard van tweehonderd jaar oud, verscholen in een eikenbos (leccio is Italiaans voor eik). Vigna del Bosco is vermoedelijk de hoogstgelegen wijngaard van Europa, gelegen op 1300 meter boven zeeniveau. Er staan verschillende druivensoorten aangeplant, waaronder alicante (eeuwen geleden geïntroduceerd op de Etna), de zeldzame witte wijndruiven minella, grecanico, coda di volpe en niet-geïdentificeerde soorten die waarschijnlijk uniek zijn voor deze wijngaard.
Salvo, die al jaren onderzoek doet naar de wijnbouwgeschiedenis van de Etna, werd op slag verliefd op de wijngaard en besloot ze te restaureren. Vigna del Bosco of ‘de wijngaard in het bos’, is slechts 0,35 hectare groot, en is beplant volgens quicunx (het patroon van de vijf op een dobbelsteen). Elke druivenrank groeit individueel als een kleine struik rond een paal van kastanjehout (alberello etneo). Met een onderlinge afstand van slechts één meter tussen de naburige druivenranken resulteert dit in een indrukwekkende plantdichtheid van tienduizend stokken per hectare. De wijngaard is onbereikbaar met de wagen en dus wordt ze slechts met een spade en de hulp van de ezel Gino onderhouden. Een kudde schapen van een plaatselijke herder zorgt voor natuurlijke bemesting.
In Vigna del Bosco wordt slechts één wijn geproduceerd: Vinudilice, wat in het Siciliaans dialect staat voor “vino del leccio”, oftewel wijn van de eik. De wijn ontstaat als een field blend, waarbij de verschillende druivensoorten samen worden geoogst en gevinifieerd. Het wijnbereidingsproces vindt plaats in tonneaux (eikenhouten vaten van vijfhonderd liter) zonder toevoeging van gisten, temperatuurcontrole, filtering of klaring. Het resultaat is een roséwijn met een indrukwekkende aromatische complexiteit, een subtiele oxidatieve toets, helderheid in de mond en prachtige frisheid en lengte. In koelere oogstjaren heeft de wijn zoveel zuurgraad dat het champagneproces kan worden toegepast om een mousserende wijn te produceren.
Winter in Vigna del Bosco
Aanbrengen van gefermenteerde schapenmest
Aan de vooravond van het nieuwe oogstjaar
Vigna del Bosco in volle glorie
Herfst in Vigna del Bosco
Alle foto’s zijn eigendom van Salvo Foti (I Vigneri)