Dolcetto

Kleur: blauw
Belangrijkste regio(‘s): Piemonte
Om deze druif te leren kennen: Pecchenino, Dogliani ‘san Luigi’Pecchenino, Dogliani Superiore ‘Sirì d’Jermu’

Zone

Dolcetto is één van de meest typische Piemontese druivensoorten. De blauwe wijndruif wordt zowat overal in de noord-Italiaanse regio geteeld. Hij gedijt het best op bodems die veel fijnverdeelde kalk bevatten en op heuvels tussen de 250 en 600 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

In de Langhe worden de beste Dolcetto gebaseerde wijnen gemaakt. Sinds eeuwen vergezelt de druivensoort de lokale bevolking in goede en kwade dagen. Vandaag is de teelt bijna uitsluitend voor wijnproductie bestemd, maar in het verleden was het ter plaatse de belangrijkste tafeldruif. Daarom wordt de druif ook liefkozend Dolcetto genoemd, wat ‘kleine, zoete druif’ betekend.

Vroeger had Dolcetto een belangrijke economische waarde. De druif werd op grote schaal als ruilmiddel gebruikt met handelaars uit Ligurië. Via de zoutroute trotseerden zij de Apennijnen om olijfolie, zout en ansjovis uit de aangrenzende kustregio in de Langhe te verkopen. Vandaag zijn dit nog steeds basis ingrediënten van de regionale keuken. Ze worden verwerkt in klassiekers als Vitello Tonnato, Bagna Caoda en Acciugata. Ook met de veehouders uit de vlakte rond Cuneo werd de Dolcetto-druif geruild voor kwaliteitsvlees van Piemontese koeienrassen. Opnieuw een belangrijk ingrediënt van Vitello Tonnato.

Wijn van Dolcetto kende een hoogconjunctuur in jaren ‘70 en ‘80. In de populaire eetzalen van de Osterie vergezelde de wijn quasi ieder avondmaal.Ook na de maaltijd werd er gezongen en gedronken tot in de late uren in het mooie gezelschap van Dolcetto-wijn. Vandaag is het aantal met de druif beplante hectaren op een retour. In de plaats worden druivelaars van de variëteit Nebbiolo aangeplant. Ze zijn economisch interessanter vanwege de onstuitbare vraag van de internationale markt naar de Nebbiolo gebaseerde Barolo en Barbaresco.

Karakteristieken

Anders dan de naam laat vermoeden, levert Dolcetto droge wijnen op. Ze worden gekenmerkt door een matige zuurtegraad en een afdronk die aan amandelen of perzik doet denken, wat men eerder van een witte wijn kan verwachten. Afhankelijk van de zone en de wijnmaakmethode levert Dolcetto heel frisse en vlotte wijnen op die bijna elke dagdagelijkse maaltijd kunnen vergezellen; of meer geëvolueerde wijnen met structuur die tot zes à zeven jaar kunnen rijpen.

De missie van Decanto is meer te laten genieten van betere Italiaanse wijnen. Daarom delen we graag onze expertise en passie. Wil u niet alleen lezen, maar ook proeven? Bestel dan wijnen in onze webwinkel via onderstaande knop. 

Naar webwinkel