Boeken over (Italiaanse) wijn: aanraders

Natural Wine door Isabelle Legeron
(Engelstalig)

De Amerikaanse wijnjournaliste Isabelle Legeron, die over het gerenommeerde Master of Wine-diploma beschikt, breekt een lans voor natuurlijke wijn. Met veel citaten, anekdotes en prachtige foto’s tracht ze de lezer te overtuigen dat natuurlijke wijnbouw niet enkel beter is voor het milieu, maar wel degelijk ook tot betere smaakkwaliteit van de wijn leidt. Waarschuwing: wie dit boek leest, koopt waarschijnlijk zelden tot nooit nog een fles wijn in de supermarkt.

101 vragen over wijn door Bruno Vanspauwen
(Nederlandstalig)

Verschijnen er zweetparels op je voorhoofd wanneer je de wijnkaart wordt toegestopt? Of beginnen je handen te beven wanneer je belast wordt met de opdracht wijn uit te schenken tijdens een etentje? Tracht je weg te smelten in de achtergrond wanneer de wijn wordt besproken door de Kenners der Wijn in het gezelschap? We nodigen je uit dit aangename boekje te lezen. Je zal niet alleen de rest van je leven vertrouwd met wijn omgaan, je zal er ook meer plezier aan beleven.

Giulio Gambelli: The man who could listen to wine door Carlo Macchi
(Engelstalig)

Carlo Macchi brengt met deze biografie een ode aan één van Italië’s beste wijnmakers ooit. Gambelli was een autodidact met een fenomenaal proefvermogen, en stond als oenoloog avant-la-lettre mee aan de wieg van het succes van Toscaanse wijnen. Hij begon als tiener in 1939 te werken bij Enopolio, een coöperatieve in Chianti, en adviseerde ontelbare wijnmakers tot zijn gezondheid het niet meer toeliet in 2007. Beleef de moderne Toscaanse wijngeschiedenis uit het perspectief van één van haar boeiendste figuren.

Il piacere del vino – come imparare a bere meglio door Slow Food Editore
(Italiaanstalig)

Dit boek is een steengoede introductie in de wijnwereld met als doelstelling de lezer meer plezier aan wijn te laten beleven. Dit doen de auteurs door de verschillende kwaliteitsaspecten van wijn toe te lichten, met veel aandacht voor duurzame productie en gastronomie. Of je het boek nu leest van a tot z, het studeert of er hier en daar een hoofdstukje uitpikt, je zal effectief meer plezier aan wijn beleven.

I sapori del vino door Fabio Pracchia
(Italiaanstalig)

Eind twintigste eeuw homogeniseerde de wijnwereld met focus op internationale druivenvariëteiten en productiewijzen volgens Bordelees model. De laatste decennia is er (gelukkig maar) een terugkeer naar wijn-maken als ambacht, met volop aandacht voor lokale druivenvariëteiten, terroir en originaliteit. En dit vereist dat we anders gaan proeven dan volgens het traditionele schema kijken – ruiken – smaken, aldus Fabio Pracchia. In dit boek legt de gerenommeerde wijnjournalist uit waarom en hoe dan wel. Voor de gevorderde wijnliefhebber.

Le Carte del Vino door Slow Food Editore
(Italiaanstalig)

100 landkaarten van 56 landen of streken, interessante statistieken en boeiende teksten. De kaarten zijn gerangschikt volgens de historische verspreiding van de wijndruif startende bij de Zwarte Zee om te eindigen bij de allernieuwste wijnlanden als Japan en Brazilië. En uiteraard wordt ook ingezoomd op de belangrijkste Italiaanse wijnregio’s.

Authentic Wine – toward natural and sustainable winemaking door Jamie Goode en Sam Harrop MW
(Engelstalig)

Dit boek behandelt een breed spectrum aan onderwerpen rond de authenticiteit van wijn, zoals bijvoorbeeld het al dan niet gebruik van fabrieksgisten. Eerder dan eenvoudige standpunten voor- of tegen in te nemen, trachten de auteurs te tonen hoe complex en casusspecifiek deze vraagstukken zijn. Het belangrijkste punt dat Goode en Harrop zeer terecht maken, is dat uiteindelijk de oprechte bedoelingen van de wijnmaker authentieke wijn oplevert, eerder dan een voorafbepaalde set aan regels.

Slow Wine Guida
(Italiaanstalig, verschijnt jaarlijks in het najaar)

Eindelijk een gids die breekt met het traditionele idee om wijnen te classificeren aan de hand van een bepaald puntensysteem, waarbij doorgaans de meest kapitaalkrachtige domeinen de hoogste scores krijgen. Ironisch genoeg blijkt dit zelden uit blindproeverijen onder wijnliefhebbers, maar ja, iedereen moet zijn brood verdienen. Deze gids gaat verder dan het beoordelen en classificeren van wijnen; in plaats daarvan streeft het ernaar wijnen te begrijpen en ze op een boeiende manier aan de consument te presenteren. Het biedt een panoramische kijk op het wijnproducerende Italië, met een voorliefde voor domeinen die terroirwijn maken op natuurlijke wijze.

Voor elk domein biedt de gids waardevolle informatie, zoals de persoon achter de wijnproductie, het productievolume, de locatie van de wijngaarden, en of ze al dan niet gebruikmaken van fabrieksgisten, pesticiden of herbiciden.