In de wereld van biologische landbouwers, inspireert zich een tak zich op de doctrine Van Rudolf Steiner. Hij was een filosoof die rond de eeuwwisseling (1900) een teeltmethode voor landbouwers ontwikkelde die de biologisch-dynamische landbouw wordt genoemd. Steiner ziet een landbouwbedrijf als een complex en zelfvoorzienend ecosysteem. Hij verwierp het gebruik van chemische stoffen, dat indertijd grote opgang maakte na baanbrekende werk van de chemicus Leibig.
Biodynamische wijnbouwers vinden het belangrijk dat druivenplanten een natuurlijke levenscyclus kennen zonder externe beïnvloeding. Op die manier ontstaat een evenwicht tussen bodem, plant, andere planten en dieren – die de natuurlijke omgeving bevolken – en de kosmos. Deze laatste speelt een fundamentele rol met maanstanden en seizoenen.
In een natuurlijke staat van evenwicht kunnen wijnstokken zichzelf verdedigen tegen ziektes, schimmels en schadelijke insecten. Bovendien brengen de druivenplanten ieder oogstjaar perfect rijpe vruchten voort, onafhankelijk van de wisselende weersomstandigheden. De smaak van de druiven en bijgevolg de wijn zal weliswaar ieder jaar verschillen, de kwaliteit blijft constant. Een zogenoemd minder oogstjaar bestaat voor biodynamische wijnboeren dus niet.
De wetenschap, behoudens enkele uitzonderingen, beschouwt de biodynamiek als een lang voorbijgestreefde terugkeer naar dogmatische overtuigingen met een irrationele grondslag. Onze ervaringen in de wijnsector drijft ons twee belangrijke kanttekeningen te plaatsen.
De originele doctrine van Steiner bevat inderdaad een aantal elementen waar u als verstandig mens de wenkbrouwen bij fronst. Maar elke biodynamische wijnbouwer geeft een eigen praktische interpretatie aan de theorie. Sommigen volgen strikt de aanwijzingen van Steiner, de meesten zien de biodynamiek meer als een algemene ingesteldheid.
Ten tweede zijn biodynamische wijnbouwers vaak attente observators van de natuur. Ze lezen, dikwijls met succes, de signalen die ze geeft met als resultaat excellente wijnen, ook vanuit oenologisch standpunt. Uiteindelijk bepaalt de gesteldheid van de wijnstok de kwaliteit van de druiven en dus van de wijn.
Omdat er zelfs binnen éénzelfde visie verschillende strekkingen bestaan is het voor de consument moeilijk om deze complexe wereld te begrijpen en écht en nep uit elkaar te houden. De keuzestress die dit met zich meebrengt doet soms gemakkelijkheidshalve grijpen naar een industriële wijn met een mooi etiket. Daarom is transparantie het allerbelangrijkste: wijnbouwers met passie geloven in de keuzes die ze maken. Ze zijn in staat die toe te lichten en te motiveren. Wij geven hen alvast de kans daartoe.
Biodynamische wijn bij Decanto
Een belangrijk deel van onze wijnen zijn biodynamisch. Onder een wijn in de shop vindt u steeds de wijnbouwfilosofie waarmee een wijn gemaakt is.