Een bezoek aan Selvapiana

“Ik voel me meer Rufina dan Chianti”, zegt Federico Giuntini ietwat cryptisch. Hoewel meer introvert dan de gemiddelde collega-wijnbouwer, kan hij zijn liefde voor een ongerept stukje Toscane, Rufina, niet verbergen. Federico is de adoptiezoon van een familie die sinds 1827 eigenaar is van het historische wijngoed Selvapiana. “Geologisch gezien”, vertelt Federico, “zijn we niet in Chianti. Deze is een heuvelzone tussen Firenze en Siena. Rufina is een kleine regio, die qua grootte slechts 7% van de hele Chianti-appellatie bedraagt. Rufina ligt ten noordoosten van Firenze in een vallei die steeds dieper in de Apennijnen snijdt. Het bergklimaat is ideaal voor Sangiovese, een laat rijpende druif die de basis vormt van alle Chianti.” Als je door de wijngaarden van Selvapiana wandelt, begrijp je waarom. Ondanks de felle Toscaanse zon, is het ook op het middaguur aangenaam vertoeven. Een natuurlijke luchtcirculatie door de vallei voelt aan als perfect afgestelde airconditioning. Door dit unieke microklimaat rijpen de druiven heel langzaam, een belangrijke vereiste voor kwaliteitswijn. Zo kan het fruit, naast suikers, ook andere componenten ontwikkelen die fundamenteel zijn voor de smaakcomplexiteit. Dit geldt in het bijzonder voor Sangiovese, een druivensoort die erg gevoelig is aan bodem en klimaat.
Zoals bij elke tak van de wetenschap is het belangrijk om de theorie ook in praktijk om te zetten. Bij het ruiken aan een eerste glas Chianti Rufina 2015 van Selvapiana worden we verrast. De wijn is heel aromatisch in vergelijking met de gemiddelde Chianti Classico. Een fruitige geur van rijpe, rode kers worden gevolgd door aardse en rokerige tonen. In de mond is de wijn sappig, vol en zacht. Een frisse mineraliteit en fijne zuren maken een interessante afdronk. De toon is gezet voor de degustatie. Bij elke wijn raken we meer overtuigd dat Rufina een plaats verdient aan het firmament van de Toscaanse wijnbouw. Maar al zijn de wijnen van een moderne topkwaliteit, we proeven ook een oude Toscaanse ziel. Hier worden de wijnen niet gemaakt door Amerikaanse oenologen in witte jassen of is het wijnhuis in handen van rijke Russen. Toestanden die gelukkig nog beperkt blijven tot de meer mondaine Chianti Classico-zone. De wijnen van Selvapiana worden gemaakt door iemand die diep gehecht is aan zijn Rufina, zijn oude wijnkelder en zijn magische, Toscaanse wijnen.
Een speciale vermelding gaat naar het proeven van een Chianti Rufina Riserva ‘Bucerchiale’, de vlagschipwijn van Selvapiana, uit 1980. Hoewel absoluut een fantastische proefervaring, bevestigt het degusteren dat er veel vooruitgang geboekt is in de oenologie de voorbije drie-en-een-half decennia. Voor de specialisten: de wijn onderging geen malolactische fermentatie en de rijping gebeurde in kastanjehouten vaten. Hoe dan ook een geweldige wijn die met moderne wijnmaaktechnieken tot de top van Toscane zou behoren. Indien u in Toscane bent en graag een bezoek brengt aan Selvapiana, organiseren we dit graag voor u.