I Custodi Etna Bianco in Easy Wine

Slow Food Editore bracht onlangs een interessant, nieuw boek uit: ‘Easy Wine’. Het boek behandelt regio per regio Italiaanse wijnen met de belangrijkste druivensoorten, de verschillende lokale wijnsoorten, gastronomische combinaties, cultetiketten en wijnen om te ontdekken. Tot ons genoegen kwamen we tal van erg vertrouwde etiketten tegen.

I Custodi delle vigne dell'Etna Ante EASY WINE

VERHAAL | Mario Paoluzi komt uit een Romeinse ondernemersfamilie, maar woont nu uit passie voor het eiland in Sicilië. Een tiental jaar geleden heeft hij het wijnhuis Il Cantante overgenomen, heropgebouwd en herdoopt tot I Custodi. De naam – I Custodi betekent De Bewaarders – weerspiegelt de missie van het huis: de traditionele wijnbouw van de Etna in stand houden. Dit betekent in de eerste plaats de druivelaars snoeien volgens de veeleisende vorm gobelet. De wijngaarden van I Custodi zijn verspreid over een gebied rondom de Etna dat gaat van 1100 meter boven zeeniveau in het gehucht Nave, tot 650 meter in het gehucht Puntalazzo, nabij Milo. De oudste wijngaard heeft stokken die meer dan 150 jaar oud zijn (echt waar!), bevindt zich in het gehucht Calderare en krijgt de toepasselijke naam Centenaria (honderdplusser).

WIJN | Etna Bianco ‘Ante’
De wijn rijpt een korte tijd in gestoomde tonneaux, en is fijn en intens, met delicate en subtiele bloemige geuren, typerend voor de druivensoort carricante. In de mond is de wijn fris en zilt, met een lange, strakke nasmaak. Een van de beste witte Etna-wijnen.