Podere Còncori

Garfagnana, Toscana

Ver weg van de toeristische trekpleisters van Toscane, diep in het Garfagnana-gebergte ten noorden van Lucca bevindt zich Podere Còncori. Het is het wijngoed van de charistmatische wijnmaker Gabriele Da Prato. In 1999 ondernam hij de moedige stap om wijn te gaan maken in een zone waar letterlijk niemand anders dat deed. Nochtans was er een bloeiende wijnbouwsector voor de 18e eeuw die helemaal teloor is gegaan.

Gabriele is naast wijnmaker een uitstekende Jazz-muzikant en speelt de schuiftrompet. Hij gebruikt dan ook graag termen uit de muziekwereld om zijn wijnbouwvisie uit te leggen. Zo heeft hij het over ritme, harmonie en luisteren naar de natuur. Hij beroept zich dus op de biodynamische filosofie, een strekking die de wijngaard als klein onderdeel beschouwt van een globaal systeem waarvan alle levende planten en dieren deel uit maken.

“Een voortdurende dialoog met de natuur door middel van de zintuigen: wandelen, aanraken, kijken, ruiken, luisteren en proeven. Dat is voor mij de betekenis van biodynamie.”

Gabriele’s vader maakte heel zijn leven hobbymatig wijnen van antieke, lokale druivensoorten waarover er bitter weinig is gekend. Maar om wijn van de hoogste kwaliteit te maken, drong een verplanting van de vervallen wijngaarden zich op. Ook een uitbreiding in beplantte oppervlakte was noodzakelijk om een kwantiteit te produceren die toelaat om er van te leven. Na minutieus het terroir te hebben bestudeerd, besloot Gabriele om voornamelijk syrah aan te planten en hij beplantte ook kleine delen met pinot noir, chenin blanc, pinot blanc en gewürztraminer.

De wijnen van Podere Còncori zijn in de eerste plaats bergwijnen: aromatisch en met fijne zuren. Maar het zijn ook Toscaanse wijnen, rijk aan fruitige smaken van voornamelijk rood fruit. En die zeldzame combinatie – de meeste Toscaanse wijnen worden in warmere heuvelzones geproduceerd – maakt de wijnen zo uniek. De belangrijkste wijn is Melograno, genoemd naar een oude granaatappelboom die naast het wijngoed staat. Deze wijn van syrah-druiven, is verfrissend, gastronomisch en loepzuiver van smaak. Vigna Piezza is de ‘cru’ van het huis: een wijn van de gelijknamige wijngaard die nabij de rivier Serchio ligt. De verkoelende invloed van de rivier maakt dat de druiven hier nog wat langer kunnen rijpen en dit leidt tot een meer gestructureerde wijn, met veel bewaarpotentieel. Al is de rode draad door heel het gamma ‘finesse’.

+
Uitverkocht
21,00

Podere Còncori

Toscana Traminer 2019

58,00
19,00
24,50

Podere Còncori

Toscana Bianco 2021

19,00