Marta Valpiani

Bagnolo, Romagna

Het begon allemaal met een droom van Delio Mazzavillani, een gepassioneerde wijnliefhebber die sterk geloofde in zijn regio, de heuvels van Bagnolo in Romagna, als een ideaal wijnterroir. In de jaren negentig verwierf hij zijn eerste hectare wijngaard.

Na zijn vroege overlijden besloot zijn weduwe, Marta Valpiani, het project voort te zetten. Vanaf 2006 werd de oogst niet langer verkocht, maar ter plaatse gevinifieerd en gebotteld. Dochter Elisa, destijds in haar twintiger jaren, was erbij betrokken vanaf de eerste rij. Ze voelde – letterlijk, met haar handen in de gistkuip – dat wijn maken haar roeping was. Elisa verliet haar kantoorbaan om voltijds op het domein te werken. Naast het harde dagelijkse werk richtte ze zich op haar ontwikkeling als wijnmaker. Ze studeerde, proefde, raadpleegde collega-wijnbouwers en experimenteerde. Hoe langer ze bezig was, hoe meer ze overtuigd raakte van het fundamentele belang van een natuurlijke zorg voor de wijngaarden. Onder haar leiding werd de vinificatie steeds meer ambachtelijk, met als doel de intrinsieke kwaliteit van de druiven te vertalen naar de wijn. De resultaten bleven niet uit en moeder Marta droeg symbolisch de sleutels van de cantina over aan haar dochter.

“Deze kristalheldere, slanke wijnen weerspiegelen het terroir van herkomst en de subtiele hand van wijnmaakster Elisa, dochter van Marta.” – Guida Slow Wine 2023

In de daaropvolgende jaren werden de lofbetuigingen in wijngidsen steeds talrijker en prominenter. In 2024 wordt Elisa beschouwd als een van de meesters van de sangiovese-druif volgens Francesco Falcone, terwijl het domein Marta Valpiani wordt erkend als een van de tweehonderd beste van de laars door de Guida Slow Wine. De wijnen worden geprezen om hun uitzonderlijke subtiliteit, finesse en elegantie. Misschien komt dit doordat vrouwen hier de leiding hebben? Maar de herinnering aan Delio, de man des huizes, en zijn droom zijn nog lang niet vergeten.