Monte dall’Ora

Valpolicella, Veneto

Alessandra Zantedeschi en Carlo Venturini ontmoetten elkaar toen ze 20 en 25 waren. Wijn maken was niet toen niet meer dan een gedeelde droom, dus gingen ze op zoek naar een eigendom in hun geboortestreek, de Valpolicella. ‘Toen we de heuvel van Monte dall’Ora voor het eerst beklommen was het liefde op het eerste gezicht’, aldus Carlo. ‘De rijen druivenlaars stonden aangeplant op terrassen, afgewisseld met kerselaars en amandelbomen. Er was ook een olijfgaard. Overal was de bodem bedekt met wilde bloemen, vooral klaprozen. Hier en daar was nog een stukje bos intact. Het was avond en de heuvel baadde in het goudgeel licht van de ondergaande zon.’ De heuvel van Monte dall’Ora ligt net voor de valleien van Valpolicella in de Po-vlakte. De wijngaarden worden voortdurend beïnvloed door de westelijke wind die van het Gardameer komt, bekend als de ora del Garda. Daaraan ontleent het domein haar naam.

“De wijnen van Monte dall’Ora stralen een energie en puurheid uit die zelden te vinden is in de Valpolicella. Dit is natuurlijke wijnbouw met minimale interventie op zijn allerbest.” – Eric Guido

Maar er was nog ontzettend veel werk. Het huis en de wijnkelder moesten gerestaureerd worden, sommige wijngaarden opnieuw aangeplant, en de stenen muurtjes die de terrassen ondersteunen, hersteld. Maar stap voor stap werd de droom werkelijkheid. Vandaag staat Monte dall’Ora symbool voor een nieuwe generatie wijnbouwers in de Valpolicella. Ze braken met de krachtige en geconcentreerde stijl van wijnen in de regio, en mikken meer op terroir-expressie en puurheid.

‘Om gezonde druiven van de hoogste kwaliteit te telen is biodiversiteit heel belangrijk’, aldus Alessandra. ‘Daarom hebben we de kerselaars, olijfbomen en amandelbomen laten staan. We gebruiken geen synthetische stoffen in de wijngaard of de cantina (buiten een minimale dosis zwavel net voor het bottelen). Sinds enkele jaren kweken we ook bijen voor de productie van een eigen honing. Een bloeiende bijenkolonie levert het bewijs dat de wijngaarden gezond zijn. De bijtjes verspreiden ook natuurlijke gisten van de ene druiventros naar de andere. Hierdoor hoeven we nooit fabrieksgisten te gebruiken, maar fermenteert de druivenmost spontaan. Ook onder de aangeplante druivensoorten is er veel diversiteit. We telen niet enkel de gebruikelijke, lokale variëteiten corvina, molinara en rondinella, maar ook de zeldzame oseleta, croatina, dindarella en corvinone. Deze druivensoorten werden door de meeste wijnbouwers verbannen vanwege hun lage en onzekere opbrengst. Maar zelfs in heel kleine percentages spelen ze een cruciale rol in de blend van een authentieke Valpolicella.’

“Elk jaar is onze wijn anders, omdat elk jaar de essentiële ingrediënten verschillen: de seizoenen, de natuur en de wijnmakers.”

In de wijnen van Monte dall’Ora valt steeds de sprankelende fraîcheur op. Zelfs de Amarone – een intense, rijke wijn van ingedroogde druiven – heeft voldoende frisheid om bij de maaltijd te schenken. Carlo: ‘We telen de druiven volgens een traditionele snoeiwijze, pergola veronese. Daarbij vormen de druivelaars een bladerdak dat de trossen tegen direct zonlicht beschermt. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en hebben bij de oogst een mooie balans tussen suiker, tannine en zuren.

Elke wijn van Monte dall’Ora wordt van een verschillend perceel en met een aangepaste vinificatie gemaakt. De nieuwste wijn, ‘San Giorgio Alto’, komt van een recent aangekochte wijngaard, hogerop in de heuvels.

De wijnen van Monte dall’Ora zijn onovertroffen in finesse en elegantie binnen de Valpolicella-regio.