Sorelle Bronca

Valdobbiadene, Veneto

“Dat mijn vader aan mijn zus en ik een passie voor wijnbouw heeft bijgebracht, is niet omdat hij in ons toekomstige wijnbouwers zag”, vertelt Antonella Bronca. “Als vrouwen was de toenmalige logica om huisvrouw te worden. Eerder waren het de toewijding en het plezier waarmee hij voor de wijngaarden zorgde, die in ons een verlangen wakker maakte.”

Maar van droom naar werkelijkheid was nog een lange weg. Zussen Ersiliana en Antonella overwonnen samen vele obstakels zoals het vrouwen uit de bergen betaamt. Een nieuw tijdperk brak aan wanneer Antonella met Piero trouwt, begin jaren negentig. Zijn onstuitbare passie voor wijn en de natuur inspireerde de familie om te beginnen experimenteren met duurzame en kwaliteit gedreven productiemethoden. Zo voerde men het gebruik van natuurlijke preparaten in om de wijnstokken te beschermen, schakelde men over op combinatieteelt van wijnstokken en andere planten, liet men de wijnen spontaan fermenteren met wilde gisten en ontwikkelde men een eigen methode om mousserende wijn te maken.

“Met een heldere visie en ontembare passie hebben de zussen Bronca het domein naar de top van de Prosecco gebracht, waar ze zich onderscheiden als pioniers in het identificeren van micropercelen.” – Guida Slow Wine 2024

“Een wijngaard die in harmonie is met het ecosysteem brengt wijnen voort die beter de specifieke eigenschappen van hun streek uitdrukken. De wijnstokken ontwikkelen immers diepere wortels. Op die manier geven de voedingsstoffen uit de ondergrond een intensere mineraliteit aan de druiven. Die rijpen ook langzamer waardoor ze bij volle rijpheid een lager alcoholpercentage hebben. Daarom dat natuurlijke wijnbouw harmonischere, elegantere en complexere wijnen voortbrengt.”, aldus Antonella.

Vandaag staan de zussen internationaal bekend voor hyperfijne Prosecco uit de heuvels van Valdobbiadene. De ‘cru’ van de oude wijngaard Particella 68 wordt dikwijls genoemd onder de beste in zijn soort. Daarnaast voeren de Sorelle Bronca een strijd om de lokale, stille wijnen in stand te houden. Die moeten, jammer genoeg, vaak plaats ruimen voor Prosecco. Ze doen dit met de productie van een uitmuntende Colli di Conegliano Rosso, Rosso Riserva en Bianco.