Peter Radovič

Carso, Friuli

Ik bevind mij in de Karst, een smalle Italiaanse kuststrook ten oosten van Venetië, die in het verlengde ligt van Kroatië. Meer specifiek sta ik in in de wijngaard Inkanto van de jonge wijnmaker Peter Radovič. De zon schijnt aangenaam warm en in de verte schittert en fonkelt de Adriatische Zee. Ik hoor de golven honderd meter verder klotsen tegen de rotskust. Rondom mij laat de wind de wijnstokken en hun gebladerte meedansen op deze eeuwige ritmiek.

“De wind is een essentieel element van ons terroir,” zegt Peter. “s Ochtends blaast hier de zeewind ziltige lucht landinwaarts, terwijl ‘s namiddags de koele tramontana uit de Alpen waait. Af en toe steekt de beruchte bora op: een droge, snijdende valwind die ontstaat in de Russische vlaktes en via een geul door Centraal-Europa tot in de Karst wordt gekanaliseerd.”

Wind is een onderschat element in de wijnbouw. Het houdt de planten vrij van ziekten en schimmels en resulteert in wijnen met een zekere gewichtloosheid, alsof de wind alle overbodigheid heeft weggeblazen.

Inkanto betekent betovering, en de omgeving heeft een indrukwekkende, grillige schoonheid. Karst is niet alleen de naam van de streek, maar ook een landschapstype. Het kenmerkt zich door kalksteenformaties die gedurende duizenden jaren zijn uitgesleten door water en wind, en het is rijk aan grotten, ondergrondse rivieren en dolines. Ondanks de felle wind is het hier aangenaam vertoeven: de hitte van de Mediterrane zon wordt getemperd door de nabijheid van de Adriatische Zee en luchtstromen uit de Alpen. 

Peter wijst naar de grond onder onze voeten.: “Hier dringen de wijnstokken hun wortels door een dunne laag flysch, een stenige grond van mariene oorsprong, voordat ze zich uitstrekken in de schrale kalkbodem op zoek naar voedingsstoffen.” Hij toont ons ook de diverse druivensoorten die hier staan aangeplant. “Vitovska, waarbij de klemtoon op de eerste lettergreep ligt, is een variëteit die specifiek is voor deze zone, terwijl de antieke Malvasia Istriana wijdverspreid is in Friuli, Slovenië en Kroatië. Daarnaast zijn er ook drie variëteiten aanwezig die geen DNA-match hebben met het Italiaanse Ampelografisch Register. Men vermoedt dat één daarvan een lokaal biotype van Glera is en een andere Malvasia Aurisina. Voor één variëteit heeft echt niemand een idee.”

Peter heeft het reizen in het bloed en leefde en werkte in Australië, België, Spanje en Mexico voordat hij terugkeerde naar zijn heimat. “Op een dag, toen ik in Mexico was, belde mijn vader om te vragen of ik wilde helpen in het agroturismo van de familie. Hij beloofde mij carte blanche te geven in de wijngaarden. Dat was voldoende om mij te overtuigen.”

Hij deed waardevolle ervaring op bij Zidarich, een uitstekend traditioneel domein in de Karst, waar hij vertrouwd raakte met vinficatie in marmeren kuipen. Intussen begon hij met biodynamische teelt in de eigen wijngaarden en experimenteerde hij met ambachtelijke vinificaties in de kelder van zijn grootvader, die is uitgehouwen in de kalkrotsen. Mijn grootvader plantte ongeveer één hectare met Malvasia en de extreem zeldzame blauwe druif Krvavec in San Pelagio. De wijngaard ligt op slechts één kilometer van de Sloveense grens en de bodem heeft een rode kleur vanwege het hoge ijzergehalte. Mijn vader voegde Vitovska en Terrano toe en legde ook de Inkanto-wijngaard in Aurisina aan. Alle aanplanting gebeurde via massale selectie, wat betekent dat goed presterende stokken uit oude wijngaarden van vrienden werden gepropageerd in plaats van jonge gekloonde stokken aan te kopen.

In slechts enkele jaren ontwikkelde Peter zijn eigen stijl als wijnmaker. “Zo goed als al het werk vindt plaats in de wijngaard, met een nadruk op kroonbeheer (het beheren van het gebladerte) zodat de wind zijn werk kan doen. Tijdens de oogst selecteren we zeer zorgvuldig: geen hele trossen, maar individuele druiven. De lengte van de schilmaceraties wordt bepaald op basis van de specifieke oogstjaren. De most fermenteert spontaan in marmeren kuipen en de wijn rijpt in oude barriques. Het natuurlijke karakter van het materiaal waarmee de wijn in aanraking komt, samen met de rotswanden van de kelder, creëren een ideale omgeving waarin de wijn langzaam aan en op natuurlijke wijze fijnheid kan winnen.”

Met slechts vijfduizend flessen per jaar zijn de wijnen van Peter Radovič enorm gewild geworden. De spontaniteit in het glas, samen met de Alpiene zuiverheid en sublieme precisie, biedt een puur drinkplezier zonder dat de krachtige identiteit verloren gaat. We zijn dan ook dolenthousiast om Radovič aan onze selectie van (jonge) wijnmakers toe te voegen!

Peter Radovič

Raro 2021

36,00

Peter Radovič

Vizija 2022

36,00

Peter Radovič

Marmor 2022

36,00

Peter Radovič

Inkanto 2022

36,00