Kuenhof

Bressanone, Alto Adige

De familienaam is Pliger, het wijndomein heet Kuenhof en ze produceren wijnen van riesling, gewürztraminer, sylvaner en veltlinerdruiven. Toch bevinden we ons wel degelijk in Italië, namelijk in de meest noordelijke wijnstreek van het land. Reizigers die de Oostenrijkse route naar Italië nemen, doorkruisen de Alpen via de Brennerpas, die uitmondt in de prachtige Eisackvallei. De eerste Italiaanse stad op deze route is Brixen (of Bressanone in het Italiaans), en slechts zo’n 4 kilometer verder, op de steile westelijke helling van de vallei, ligt het wijngoed Kuenhof. Brigitte en Peter produceren hier samen met hun zoon Simon kristalheldere witte wijnen die smaken naar reine berglucht.

De geschiedenis van Kuenhof gaat terug tot de 12e eeuw, toen het diende als herberg en eigendom was van de bisschop van Brixen. Ongeveer 200 jaar geleden verwierf een overgrootvader van Peter het landgoed. In eerste instantie voorzag de wijnproductie alleen de herberg, later ook de nabijgelegen Abdij van Neustift. In 1988 kwam één van hun wijnen terecht bij Karl Mair, eigenaar van het gerenommeerde Restaurant Pretzhof. Deze wijnliefhebber was meteen onder de indruk van de elegantie van de wijn en moedigde Peter en Brigitte aan om onder hun eigen naam te bottelen. Sinds 1990 produceren Peter en Brigitte wijnen voor zowel de nationale als internationale wijnmarkt.

In de loop der jaren hebben Peter en Brigitte stap voor stap de eeuwenoude wijnkelder en het historische gebouw gerestaureerd, en de verwaarloosde wijnterrassen met hun droge stenen muren hersteld. Vandaag de dag bezit Kuenhof enkele van de steilste en mooiste wijngaarden van de regio, met als blikvanger Lahner, gelegen boven het wijngoed. De hoogste terrassen reiken tot wel 890 meter boven zeeniveau en bieden een adembenemend panorama op de lager gelegen flanken van het groene Eisacktal. De metershoge droge stenen muren maken wijnbouw mogelijk op een bergflank met een hellingsgraad van 60 procent, maar dit betekent wel dat al het werk met de hand wordt gedaan, van het snoeien tot de oogst. Dit laatste gebeurt soms tot drie keer per wijngaard om telkens de mooist gerijpte trossen te kunnen selecteren.

De bodem, hoofdzakelijk samengesteld uit leisteen en kwarts, verleent druiven een intens mineraal karakter dat zich uit in een zinderend mondgevoel. Het microklimaat is ideaal voor de productie van witte wijnen: 300 zonnige dagen per jaar, in combinatie met een ruw bergklimaat en extreme temperatuurschommelingen tussen dag en nacht (gemiddeld 20°C gedurende de groeicyclus).

De Pligers plakken niet graag een label op hun visie op wijnbouw, maar zetten een symbiose tussen natuur, mens en wijngaarden centraal. Hoewel ze niet in het bezit zijn van een biologisch certificaat, gebeurd de teelt volgens biologische en biodynamische technieken. De filosofie is: kwaliteit boven kwantiteit. De eeuwenoude wijnkelder biedt de ideale omgeving voor wijnbereiding. Spontane fermentatie met wilde gisten en de daaropvolgende rijping vinden plaats in grote vaten van acaciahout en roestvrijstalen tanks. Simon experimenteert de laatste jaren ook met omgekeerde piramidale tonneaux van eikenhout – een vorm die ervoor zorgt dat de wijn constant in beweging blijft – wat al verbluffende resultaten heeft opgeleverd.

Kuenhof staat bekend om zijn loepzuivere witte wijnen met geschakeerde aroma’s, minerale smaken, veel potentieel voor oudering en een lichte verteerbaarheid.