In Der Eben

Ritten, Alto Adige

De wijngaarden rondom het wijngoed In Der Eben behoren tot de mooiste van Italië (en de wereld dus). Ze liggen omringd door beuken- en eikenbossen op de steile bergflanken van de Eisack-vallei, met zicht op Bolzano. De zon schijnt er pal op de wijngaarden, maar wordt getemperd door de verfrissende berglucht die meelift op de Eisack-rivier. Die stroomt van de Brennerpas, die Oostenrijk en Italië verbindt, tot iets ten zuiden van Bolzano waar ze uitmondt in de Adige. Oude stokken van de vernatschdruif worden als pergola’s gesnoeid. Ze groeien circa een meter verticaal om dan horizontaal richting de vallei af te buigen. Alsof ze zich voorover krommen om de bodem van het dal te zien.

In de wijngaarden floreert een heterogene vegetatie: grassen, wikke, klavers en koolzaad. In het midden tussen de rijen druivelaars een strook phacelia’s. Deze varenachtige planten ogen niet alleen prachtig met hun blauwviolette, stekelige bloemen, maar verstuiven bovenal een zwoele, lavendelachtige geur die de schoonheid van deze plaats een extra dimensie geeft. De groene plantenmat verhult het merkwaardige terrein waarin de wortels van de druivelaars op zoek gaan naar voedsel en water. Vulkanisch, vol porfirisch stollingsgesteente, schraal, mager, droog. De bodem bevat net voldoende vocht opdat de wingerds enkele kleine, intens smakende druiventrossen opleveren.

“Met veel handwerk begeleiden we de wijnstokken, zodat de kracht van de bodem, de zon en de biodiversiteit terug te vinden zijn in onze wijnen.”

Johannes Plattner is samen met zijn goede vriend Heinrich Mayr van Nusserhof een pionier van natuurlijke wijnbouw in Zuid-Tirol. In de jaren negentig startte hij met het bottelen van de eigen wijn, toen nog onder de naam Ebnerhof. Zijn zoon Urban nam in 2014 het familiedomein over, na vijf jaar ervaringen op te doen bij wijnbouwers in Oostenrijk, Duitsland en Friuli. Achter Urban’s bedaard, mild en innemend voorkomen schuilen eigenzinnigheid en bezieling. Hij wil unieke wijnen maken die de energie van zijn wijngaarden reflecteren en wijnliefhebbers emotioneel raken.

Zijn recept: in de wijngaarden uitsluitend handwerk met veel bekommernis voor het behoud van een gezond ecosysteem. In de wijnkelder een eigen stijl van vinifiëren, onder meer geïnspireerd door zijn grote idool Jösko Gravner, en de tijd als bondgenoot. Zo macereert hij de schilletjes bij witte wijnen en maakt hij gebruikt van steeltjes bij de vinificatie van zowel wit als rood. Alle wijnen rijpen minimaal anderhalf jaar in foeders, de meeste tweeënhalf jaar, vooraleer ze vrijgegeven worden. Het resultaat zijn levende wijnen met een indrukwekkende aromatische complexiteit, met veel spanning en lengte in de dronk, en die intrigerende evoluties ondergaan tijdens de jaren in de fles of eens uitgeschonken in het glas.

Urban Plattner is één van de grootste beloften onder jonge Italiaanse wijnmakers!