Cataldi Madonna
Ofena, Abruzzo
We bevinden ons in Ofena, een bergdorp in de provincie L’Aquila aan de voet van het Gran Sasso-massief, op een plateau dat bekend staat als “Il Forno d’Abruzzo” (de oven van Abruzzo). Dit dorp ligt in een natuurlijk amfitheater onder de Calderone, de laatste gletsjer van de Apennijnen en de meest zuidelijke van Europa. Overdag kan het hier snikheet worden, maar ‘s nachts koelt het sterk af door een ijzige bergwind die de gletsjer streelt voordat hij door het dal waait. Het lijkt wel een oven met airconditioning eraan gekoppeld. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen ervoor dat de druiven geleidelijk rijpen, omdat het rijpingsproces ‘s nachts wordt onderbroken. Dit resulteert in druiven met prachtige zuren en intense aroma’s wanneer ze volledig rijp zijn. Het is geen toeval dat Ofena een van de oudste gebieden is voor de teelt van montepulciano-druiven, en in 1587 kocht Francesco I De’ Medici het dorp en de omliggende wijngaarden.
In 1920 richtte Luigi Cataldi Madonna hier een klein wijndomein op, louter uit passie, aangezien hij een landmeter was. Zijn zoon Antonio professionaliseerde het bedrijf, breidde het beplante oppervlakte uit en bouwde een modernere cantina. Het is met diens zoon Luigi dat het domein internationale faam begint te verwerven. Luigi was professor in de filosofie en doceerde aan de universiteit van L’Aquila. Toen hij het wijndomein begin jaren negentig erfde, maakte hij echter de volledige overstap naar professioneel wijnmaker. Indertijd dienden de wijnen uit Bordeaux nog als het model voor wijnbouw over de hele wereld. Ook in Abruzzen probeerden wijndomeinen critici te overtuigen met geconcentreerde wijnen, gekenmerkt door houtlagering en vaak van internationale druivenrassen. Maar Luigi was meer geïnteresseerd in traditionele wijnen, zowel van bekende als minder bekende lokale druivensoorten. Hij wordt beschouwd als de herontdekker van de pecorino-druif, en zijn wijngaard ‘Frontone’ herbergt de oudste aanplant van deze druif in de Abruzzen. Een andere levenslange passie van hem was cerasuolo d’abruzzo, een traditionele ‘vino rosa’ (volgens Luigi kan je de term ‘rosato’ niet gebruiken, omdat dit denigrerend zou zijn, alsof de wijn in een latere fase van de vinificatie roze wordt gemaakt).
In 2021 draagt Luigi de leiding van het domein over aan zijn dochter Giulia, die is afgestudeerd als oenoloog en agronoom. In datzelfde jaar wordt zijn Cerasuolo d’Abruzzo ‘Piè delle Vigne’ 2018 verkozen als rosé van het jaar door Gambero Rosso, de kroon op een prachtige carrière als wijnmaker. Vandaag zet de sprankelende jonge wijnmaakster Giulia de filosofie van het domein voort: authentieke wijnen maken die vertellen over een uniek terroir.
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna
Cataldi Madonna