Grignolino ‘Bis-esto’ 2023

19,50

Op voorraad

Grignolino was de geliefde wijn van de hertogen van Monferrato en Savoye, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De lokale druif heeft een nobel en rebels karakter, en Valfaccenda maakt een schoolvoorbeeld. Het bouquet is delicaat en verfijnd, met uitnodigende aroma’s van rode bessen zoals aalbessen en frambozen, aangevuld met florale tonen van rozenblaadjes en een subtiele kruidigheid van witte peper en gedroogde kruiden. De dronk is energiek met fijnkorellige tannine en een levendige zuurgraad. In de afdronk spelen aarde tonen en hints van gedroogde bloemen.

Verhaal
Anno bisesto, anno funesto! Dat een schrikkeljaar ongeluk brengt, daar geloven Carolina en Luca van Valfaccenda niet in. In 2020, een schrikkeljaar, lanceerden zij het VINI BISESTI-project ter ere van de ampelografische rijkdom van Piemonte. Dit project richt zich op de minder bekende druivensoorten zoals grignolino, freisa en cortese. Sommige druiven komen uit hun eigen wijngaarden, terwijl andere worden aangekocht van bevriende wijnmakers die dezelfde filosofie delen. De vinificatiestijl van Luca is puristisch wat resulteert in heel elegante, frisse en smaakvolle wijnen. Hij won niet voor niets de Premio Gambelli in 2017, een prestigieuze Italiaanse prijs voor de beste oenoloog onder de 35 jaar.

Vinificatie
Het fruit voor deze wijn is afkomstig van een 30 jaar oude wijngaard. Na een schilmaceratie van twee weken rijpt de wijn grotendeels in betonnen kuipen, met een klein deel op eikenhouten vaten.

Foodpairing
Fijne vleeswaren zoals prosciutto, salami en bresaola, agnolotti, steak tartaar of carpaccio (idealiter van het Piemontese Fassona runderras), wit vlees zoals kip, kalkoen of konijn of varkensvlees met tijm of rozemarijn. Ook voor wie rood verkiest bij vis, biedt Grignolino een verrassende optie.