Roero Rosso Riserva Valmaggiore 2021

54,00

Op voorraad

In de handen van de juiste wijnmaker, kan nebbiolo uit de Roero wijn van wereldklasse opleveren! Verwacht evenwel geen bombastische nebbiolo die pretendeert de Monfortino van de Roero te zijn. Dit is soepel, puur, elegant en zacht. Maar de aromatische complexiteit is fenomenaal: het boeket evolueert voortdurend met hints van irissen, viooltjes, witte peper, kastanjebloesem, kamille, zwarte kersen, bramenconfituur en tabak. Dit alles wordt ondersteund door krijtachtige tannine en een ziltigheid die ons eraan herinneren dat miljoenen jaren geleden deze vallei onder de zeespiegel lag. 

Verhaal
Valmaggiore is de meest gerenommeerde cru van de Roero. Deze smalle vallei herbergt schitterende wijngaarden met nebbiolo-druiven, die vanwege de steile hellingen noodzakelijkerwijs met de hand worden beheerd. De bodem in Valmaggiore is rijk aan kalk, en de wijngaarden worden afgewisseld met bosjes op plaatsen waar de blootstelling aan de zon minder optimaal is. Valfaccenda beheert de wijngaard Sola in Audinaggio, een bijzonder gunstige subzone binnen Valmaggiore. De meeste wijnstokken in deze wijngaard zijn aangeplant in 1947, en de expositie varieert van zuidoost tot zuidwest.

Luca Faccenda is een eigenzinnige wijnmaker die erop gebrand is om de grootsheid van de ziltige zandheuvels van de Roero voor nebbiolo te tonen. Hij laat geen detail aan het toeval over. Illustrerend is zijn precisie in de behandeling van de schilkoek na de fermentatie: hij schraapt het bovenste deel weg omdat dit licht geoxideerd is, en het onderste deel wordt verwijderd vanwege te zware partikels. Slechts de frisse, aromatische kern (10% van de totale massa) macereert nog een paar weken. Dit is een van de geheimen achter de kraakverse fruitigheid in de wijnen van Valfaccenda!

Vinificatie
Na de oogst worden de druiven ontsteeld, maar niet gekneusd, en elk perceel wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks of roestvrij staal. De maceratie duurt ongeveer drie weken, en verschilt afhankelijk van de klimatologische omstandigheden van het jaar. De fermentaties worden samengevoegd, en de wijn rijpt vervolgens 10 tot 12 maanden in grote houten vaten, waarbij de malolactische omzetting in het voorjaar plaatsvindt. De wijn wordt gebotteld tijdens de wassende maan van de herfst na de oogst en rust nog een jaar in de fles voordat hij wordt vrijgegeven. De Roero Valmaggiore wordt haast identiek gevinifieerd als de Roero Rosso, de verschillende smaakprofielen zijn uitsluitend aan het terroir te wijten.

Foodpairing
De wijn’s complexiteit en aromatische diepgang passen goed bij rijke smaken: truffelrisotto, pasta met wild of een klassieke ragù, hardere kazen, gegrild lamsvlees of rundsvlees, hertenbiefstuk of fazant.