Roero Rosso 2022

32,00

Op voorraad

Deze heerlijke Roero Rosso is een florale en fruitgedreven nebbiolo met een uitstekend rijpingspotentieel, maar is ook in zijn jeugd al onweerstaanbaar charmant. Luca Faccenda’s wijnmaakstijl geeft de voorkeur aan transparantie en elegantie boven kracht. De wijn heeft een heldere, geconcentreerde kern van rood fruit, met kersen, bosaardbeien en wilde bessen. Florale tonen van rode rozen en verstuifde sinaasolie geven de wijn aromatische energie. De prachtige spanning in het fruit weerspiegelt de zanderige, licht zilte bodems van de Roero-regio. Dit is klasse-nebbiolo die de Roero als groot terroir voor deze geliefde Piemontese druif confirmeert!

Verhaal
De nebbiolodruiven voor deze Roero Rosso zijn afkomstig van twee wijngaarden in Canale nabij de cantina en één in de gemeente Santo Stefano Roero. De specifieke percelen zijn Mompellini (aangeplant in 2008), Loreto (aangeplant in 1998) en de gevierde cru San Grato (aangeplant in 1967). De bodems zijn zanderig, met kleine hoeveelheden klei, en de expositie varieert van zuidwest, oost tot west.

Luca Faccenda is een eigenzinnige wijnmaker die erop gebrand is om de grootsheid van de ziltige zandheuvels van de Roero voor nebbiolo te tonen. Hij laat geen detail aan het toeval over. Illustrerend is zijn precisie in de behandeling van de schilkoek na de fermentatie: hij schraapt het bovenste deel weg omdat dit licht geoxideerd is, en het onderste deel wordt verwijderd vanwege te zware partikels. Slechts de frisse, aromatische kern (10% van de totale massa) macereert nog een paar weken. Dit is een van de geheimen achter de kraakverse fruitigheid in de wijnen van Valfaccenda!

Vinificatie
Na de oogst worden de druiven ontsteeld, maar niet gekneusd, en elk perceel wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks of roestvrij staal. De maceratie duurt ongeveer drie weken, en verschilt afhankelijk van de klimatologische omstandigheden van het jaar. De fermentaties worden samengevoegd, en de wijn rijpt vervolgens 10 tot 12 maanden in grote houten vaten, waarbij de malolactische omzetting in het voorjaar plaatsvindt. De wijn wordt gebotteld tijdens de wassende maan van de herfst na de oogst en rust nog een jaar in de fles voordat hij wordt vrijgegeven.

Foodpairing
De wijn’s complexiteit en aromatische diepgang passen goed bij rijke smaken: truffelrisotto, pasta met wild of een klassieke ragù, hardere kazen, gegrild lamsvlees of rundsvlees, hertenbiefstuk of fazant.