Home > Nieuwsbrief > 1 februari 2018

Wijnmaker Roberto Bianchi (r) en medewerker Simone Mazzei (l)

Er wordt wel eens gezegd dat wijn het karakter van de wijnmaker overneemt. Deze stelling geldt alvast voor de wijnen van Val delle Corti. Eigenaar Roberto Bianchi is een ‘gentiluomo’ van zeldzame klasse. Ongeacht de ellenlange erkenningen in Italiaanse en internationale vakpers is hij bescheiden, hoffelijk en houdt hij beide voeten op de grond. Hij prijst zich gelukkig om in de voetsporen te mogen treden van zijn vader en de honderden voorgaande generaties van wijnbouwers die de heuvels van Radda in Chianti bewerkten. Natuurlijk heeft hij ergens gelijk: zijn wijngaarden profiteren van een ideale mix van micro-klimaat, bodem en druivensoorten die reeds opgemerkt werd door de Etrusken.

Maar er is meer. Val delle Corti is als een dwerg tussen reuzen. Het kleine wijngoed – amper 6 hectare – wordt omgeven door grote, historische namen uit de Italiaanse wijnwereld. Door de hoge concentratie aan uitstekende wijnhuizen is het gehuchtje Radda in Chianti in wijn-minnende kringen wereldberoemd. Het staat bekend als de beste plaats ter wereld om sangiovese te telen, één van Italië’s belangrijkste druivensoorten. Maar ook zonder de marketingsbudgetten van de buren wordt Val delle Corti wereldwijd langzaam maar zeker opgepikt door liefhebbers van Italiaanse wijnen. De grote troef is eenvoudigweg de kwaliteit van de wijnen. En daarvoor heeft Roberto Bianchi geen ingewikkelde wijnmaak-processen nodig. Net zoals een grote chef haalt hij het allerbeste uit uitstekend basismateriaal en maakt er een prachtige compositie van. De belangrijkste kenmerken: puurheid, evenwicht en authenticiteit.

Enkele toonaangevende stemmen over Val delle Corti:

Slow Wine “Passie, kunde,gevoel voor de natuur, toewijding en een totaal respect voor het terroir en de natuur maken van dit wijnhuis één van onze favoriete uit Toscane.”

Gambero Rosso “Val delle Corti produceert wijnen van topkwaliteit, met veel karakter en een volkomen evenwicht, daarenboven met een authenticiteit die weinig gelijken kent in Chianti.”

Bruno Vanspauwen “Eén van mijn favoriete wijnhuizen uit Chianti!”

Ernesto Gentili “De Chianti Classico en Cianti Classico Riserva van Val delle Corti zijn één van mooiste aanwinsten voor de Toscaanse wijnbouw in de 21ste eeuw. Overdreven? Ik geloof van niet.”

Drie manieren om de wijnen van Val delle Corti te ontdekken

Verzeker uzelf van één of meerdere flessen van uitstekende jaargang 2015. Dit kan via de webshop of in de winkel, natuurlijk.

Neem deel aan ons gastronomisch evenement A Tavola! Chianti op 17 februari. Op deze avond proeft u streekgerechten uit Chianti in combinatie met topwijnen van Val delle Corti en Selvapiana. Klik voor meer info en inschrijvingen op onderstaande knop.

Onderzoek de nuanceverschillen tussen wijn uit Chianti Rufina en Chianti Classico met ons februari-proefpakket. Wie deze aangename taak op zich neemt, bieden we graag een kleine korting.