Pecchenino

Dogliani, Piemonte

Ooit was dolcetto de belangrijkste wijndruif van Piemonte, maar tegenwoordig is ze enigszins miskend. De druif bevindt zich nu in de schaduw van nebbiolo, waarvan elegante bewaarwijnen worden gemaakt, en barbera, die gewaardeerd wordt vanwege zijn rechtdoorzee fruitige karakter. Aan de andere kant is dolcetto niet obscuur genoeg om te kunnen profiteren van de revival van zeldzame autochtone druivensoorten.

Desondanks kan deze druif wijnen voortbrengen met kwaliteiten die het absoluut de moeite waard maken om ze in huis te halen: sappig, harmonieus, met genuanceerde fruitaroma’s en kruidige toetsen, en bovenal breed inzetbaar bij diverse gerechten. Dit alles komt echter pas tot uiting in de handen van de juiste wijnmaker. En er zijn geen beter gekwalificeerde wijnmakers dan de broers Pecchenino, Attilio en Orlando. Eind jaren tachtig namen zij de leiding over het familiedomein, gelegen in Dogliani, de regio bij uitstek voor de productie van wijnen op basis van dolcetto.

Al hun dolcetto staat aangeplant in San Luigi, de zuidwestelijke flank van een heuvelkam ten zuiden van de Barolo-streek. Met zijn kalkrijke bodem, ideale expositie en hoogte (tot 430 meter boven zeeniveau) wordt dit beschouwd als de beste cru voor de productie van elegante en gestructureerde Dogliani (deze oorsprongsbenaming impliceert uitsluitend het gebruik van dolcettodruiven). Attilio en Orlando zijn pioniers van natuurlijke wijnbouw in Piemonte en putten uit een grote kennis van lokale wijnbouwtradities, die ze benutten om druiven van de hoogst mogelijk kwaliteit te telen. In de cantina hanteren ze een ambachtelijke en traditionele aanpak, met als doel de druiven zo puur mogelijk naar de wijn te vertalen. San Luigi is een heerlijke gastronomische fruitgedreven wijn van verschillende percelen, Sirì d’Jermu en Bricco Botti zijn dolcetto’s van grote klasse, komen van één perceel en vereisen na de houtrijping in traditionele botti enkele jaren flesrust om tot volle ontplooiing te komen.

In 2005 verwierven de broers enkele prachtige wijngaarden binnen de Barolo-streek, slechts enkele kilometers verwijderd van hun cantina in Dogliani. De exclusief met nebbiolo aangeplante percelen liggen binnen de gemeente Monforte in de mythische cru’s Ravera di Monforte, Le Coste di Monforte en Bussia. Geestig is hoe Orlando vertelt over de vele uren handarbeid die dolcetto vraagt in vergelijking met nebbiolo, vooral als je denkt aan de gemiddelde marktprijs voor nebbiolowijnen.

Pecchenino biedt over de hele lijn authenticiteit en puurheid aan zeer aantrekkelijke prijzen!