Alessandra Divella

Gussago, Franciacorta

Alessandra Divella groeide op in Brescia. Ze verdiende als tiener wat zakgeld door te helpen bij de oogst van lokale wijnproducenten, maar ze had verder niets met wijn te maken. Haar ouders waren academici, en zelf ging ze talen studeren aan de universiteit. Maar haar leven veranderde toen ze op haar 20ste met vrienden enkele bijzondere natuurwijnen proefde, waardoor er een fascinerende wereld voor haar openging. Ze begon in haar vrije tijd te reizen door Frankrijk en Italië om wijndomeinen te bezoeken. Zo leerde ze ook haar grote inspiratiebron kennen: Jacques Selosse, een iconische wijnmaker/filosoof uit de Champagnestreek. Enkele jaren later begon ze op microscopische schaal haar eigen schuimwijn te produceren. Ze huurde een perceeltje wijngaard gelegen in de heuvels van het dorpje Gussago ten noorden van Brescia, in het uiterste oosten van de Franciacorta. Het terroir verschilt sterk van centraal Franciacorta, waar het gros van de (industriële) producenten zich bevinden. Dit pre-Alpiene terrein is hoger gelegen, staat blootgesteld aan sterke luchtstromingen en de kalkrijke bodem stamt uit de Jura.

In 2014 kreeg Alessandra de kans om hier twee hectaren wijngaard van een gepensioneerde wijnmaker te huren op de lange termijn. Ze werd hiermee selfmade professionele wijnmaakster op amper 24-jarige leeftijd, want het onderhouden van twee hectaren is geen hobby meer. Intussen las ze wel enkele boeken over oenologie en leerde ze veel bij van bevriende wijnmakers, maar ze volgde geen officiële cursussen, stages of studies. Een echte autodidacte dus. In 2017 vond ze in de buurt van haar wijngaard een oude 17e-eeuwse vervallen boerderij, die ze ombouwde tot een cantina.

“Wat ik waardeer in een wijn, is het gevoel van iets te missen. Net zoals in het leven… het doet je verlangen.”
Alessandra Divella

Samen met intussen één medewerker besteedt Alessandra veel zorg aan de wijngaarden. Die worden meticuleus met de hand en op natuurlijke wijze beheerd. De aangeplante variëteiten zijn chardonnay en pinot noir. De oogst gebeurt manueel en met een klein team, zodat controlefreak Alessandra het proces van begin tot eind kan beheren. Een deel van de chardonnay wordt langzaam geperst met een grote pneumatische pers. Het overige gebeurt met een kleine, oude mandpers. Dit is een tijdrovend ambachtelijk werk, waardoor de schilletjes enkele uren in de most weken. De spontane gisting vindt plaats in neutrale houten vaten, waarin de wijn vervolgens negen maanden rijpt zonder bijvulling. In sommige vaten vormt zich daarom een gistsluier die deze basiswijnen een complex oxidatief profiel geeft. Na de assemblage verblijven de verschillende cuvées 30 tot 72 maanden op de gisten. Alle wijnen zijn dosaggio zero (brut nature). Dit betekent dat er na de dégorgement geen suiker, likeur of andere wijnen worden toegevoegd.

De schuimwijnen van Alessandra zijn uniek, compromisloos en heel herkenbaar in stijl. De druk in de flessen wordt laag gehouden, waardoor de pareling zeer zacht is. Maar het pure sap bruist van energie en barst van spanning, met steeds een zinderende aciditeit en een toets tannine die grip en lengte geeft. De wijnen hebben iets statigs met een zeer verticale structuur, terwijl de aroma’s delicaat, precies en complex zijn.

Voor wie van ambachtelijke schuimwijnen houd, is Alessandra Divella nummer één uit Italië!

Alessandra Divella

CloClo 2018 dosaggio zero

55,00
+
Uitverkocht

Alessandra Divella

Dady 2017 dosaggio zero

55,00
+
Uitverkocht
62,00
+
Uitverkocht

Alessandra Divella

Ninì 2017 dosaggio zero

52,00
+
Uitverkocht
38,00