Korte dagen en lange avonden vragen om wijnen met bezieling en diepgang.
Het ideale moment om een nieuwe reeks Etnawijnen van I Vigneri te delen.
Salvo Foti groeide op in Catania, la città del fuoco, in de schaduw van de Etna. Zijn grootvader was négociant, en de jonge Salvo vergezelde hem urenlang door de wijngaarden op de noordflank van de vulkaan om druiven te selecteren.
Later werd hij een gevierd agronoom en oenoloog, gespecialiseerd in inheemse Siciliaanse druivenrassen en traditionele vinificatietechnieken. Maar de Etna liet hem nooit los. Begin jaren 2000 startte hij er zijn eigen, kleine familieproject.
Door de jaren heen raakte Salvo steeds meer overtuigd van het belang van oude lokale wijnbouwtradities. Hij voerde zelfs wetenschappelijk onderzoek om hun effectiviteit aan te tonen. Teelt in alberello-snoei, handmatige propagatie van stokken uit oude wijngaarden, terrasbouw, vinificaties in een oud palmento — het zijn slechts enkele voorbeelden van zijn minutieuze aanpak.
Voor Salvo is I Vigneri dan ook meer dan een wijnproducent: het is een manier om de lokale wijncultuur levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties. Zijn gegeerde wijnen zijn intussen iconisch — loepzuivere, gelaagde en energetische expressies van het magnifieke terroir van de Etna.
De wijnen zijn nu verkrijgbaar op onze webshop of op aanvraag voor horeca-professionals.
