Home > Voor restaurateurs

VOOR RESTAURATEURS

Wijn en gastronomie

Wij geloven dat wijn nog altijd in de eerste plaats een begeleider van de maaltijd is. Helaas lijken veel wijnhandelaars dat wel eens te vergeten. Ze vertellen over de exclusiviteit van een fles, de hoge scores die de wijn van een goedbetaalde wijnjournalist kreeg of de internationale bekendheid van een merk. Maar dat maakt de wijn niet tot een betere partner van een gerecht.

Onze visie

  • Zuiverheid en puurheid van de wijnen. Onze smaakzin herkent de synthetische aard van smaakelementen, ook in zeer kleine dosissen. Dit verstoord de natuurlijke smaakbeleving. Kies daarom voor wijnen die gemaakt zijn met druiven uit organisch geteelde wijngaarden, gevinifieerd met minimale ingrepen en gebotteld zonder te veel sulfieten (wij zijn voorstander van <50mg/l). Bovendien zijn deze wijnen lichter verteerbaar, niet onbelangrijk in hedendaagse gastronomie.
  • Voldoende zuren. Hoe dan ook dient elke wijn die op de eettafel verschijnt voldoende zuren te bevatten. Zuren helpen de mond proper te maken. Een slok wijn gaat zo de snelle smaakgewenning tegen, of met andere woorden de eerstvolgende hap smaakt opnieuw zoals de eerste.
  • Expressiviteit. Een wijn moet een reflectie zijn van het terroir, de visie van de wijnmaker en het oogstjaar.
  • Spankracht. Tegenover de fruitige elementen (aroma, alcohol, restsuiker) moeten voldoende dynamische elementen staan (aciditeit, mineraliteit, polyphenolen). 
  • Goede prijs kwaliteit. We werken graag met kwalitatieve wijnbouwers die (nu nog) ondergewaardeerd worden door de markt en een mooie toekomst voor zich hebben. Soms komen ze uit minder gekende streken, soms zijn ze zo klein dat ze nooit een belangrijke speler zullen worden en soms willen ze gewoon liever een cliënteel van wijnliefhebbers in plaats van etikettenjagers. 

Enkele referenties

The Jane (Antwerpen), La Botte (Genk), Land aan de Overkant (Leuven), Couvert Couvert (Leuven), De Lijsterbes (Berlare), Hof ter Eycken (Ninove), De Vijf Seizoenen (Brakel), La Dotta (Dilbeek), Pacht 26 (Gijzegem)