Verslag Zomerdegustatie 2018 van een bezoeker

AUTEUR: Dirk Meijer is Italië-kenner en voelt zich thuis in de wereld van Italiaanse wijnen. Als begenadigd hobbykok combineert hij wijn het liefst met eigen bereide gerechten. Dirk kent het aanbod van Italiaanse wijnen in België zeer goed. Hij geeft steeds de voorkeur aan kwaliteit, maar dat hoeven geen grote namen te zijn.

Mijn Siciliaanse vriend Michele en ik hadden jammer genoeg de eerste degustatie vorig jaar gemist. Dus onze verwachtingen voor deze degustatie waren zeer hoog. Zoals ik Karel en Katrien ken, was alles ook nu weer perfect georganiseerd. Alles op perfecte temperatuur een grote variatie aan stijlen zowel in de schuim, witte als rode wijnen. Door het feit dat de degustatie zich afspeelde in een kleinschalig, gezellig kader in een relaxte sfeer gaf dit ons ruim de gelegenheid om de wijnen in alle rust te proeven. Dat, gecombineerd met de deskundige informatie die we van Karel kregen, maakte dit een meer dan geslaagd evenement. Een aanrader voor iedere Italiaanse wijnliefhebber! Tot slot nog een aantal wijnen die er naar onze smaak uitsprongen:

Witte wijnen:
Ciro Picariello Fiano di Avellino 2017, een mooie complexe Fiano van een veelbelovende producent in Campanië.
Sorelle Bronca Colli di Conegliano ‘Delico’ 2016 een volle witte wijn die perfect samengaat met schaaldieren of stevige witte vis (Tarbot). Zeer mooi!
I Custodi Vinujancu 2014 een typisch “vulkanische” witte wijn van de Etna. De Riesling zorgt er echter voor dat de wijn ook florale toetsen heeft. Kan perfect bij Pasta Vongole, Pesce Spada, of een stuk tonijn met Caponata.

Rode Wijnen:
Barbera D’Asti ‘Lia Vi’ 2015 van Carussin: frisse zuren en mooi rood fruit maken dit een topper voor de zomer. Zeer breed inzetbaar.
De Chianti Classico’s en Riserva’s van Selvapiana en Val Delle Corte: enorm verschillend qua stijl maar beide zijn topproducenten met topwijnen.
Podere Concori Melograno 2016: voor mij de grootste verrassing. Een heel mooie Syrah, met frisse zuren en mooie lengte, de aanzet geeft de smaak van peper en daarna donker rood fruit.
I Luoghi Bolgheri Superiore ‘Podere Ritorti’ 2014: “SuperTuscan om “U” tegen te zeggen. Een van de beste die ik tot nog toe dronk. De elegantie, perfecte evenwicht, lengte, het is er allemaal: topwijn.

Tot slot wil ik Karel en Katrien ook bedanken voor de verticale degustatie van de Selvapiana wijnen en de deskundige uitleg die we kregen van de eigenaar van het wijnhuis. Voor herhaling vatbaar. Het was top! We kijken nu al uit naar de “A Tavola” Campanïe in September.