De bescheiden wijnmaker uit Chianti

Er wordt wel eens gezegd dat wijn het karakter van de wijnmaker overneemt. Deze stelling geldt alvast voor de wijnen van Val delle Corti. Eigenaar Roberto Bianchi is een echte ‘gentiluomo’. Hij is bescheiden, hoffelijk en houdt beide voeten op de grond. Hij prijst zich gelukkig om in de voetsporen te mogen treden van zijn vader en de honderden voorgaande generaties van wijnbouwers die de heuvels van Radda in Chianti bewerkten. Daar profiteren de wijngaarden met voornamelijk sangiovese aangeplant, van een ideale mix van micro-klimaat, bodem en druivensoorten die reeds opgemerkt werd door de Etrusken.

Het kleine wijngoed – amper 6hectare – wordt omgeven door grote, historische namen uit de Italiaanse wijnwereld. Door de hoge concentratie aan uitstekende wijnhuizen is het gehuchtje Radda in Chianti in wijnminnende kringen beroemd. Het staat bekend als de beste plaats om sangiovese te telen, één van Italië’s belangrijkste druivensoorten. Langzaam maar zeker wordt Val delle Corti opgepikt door liefhebbers van Italiaanse wijnen. De grote troef is eenvoudigweg de kwaliteit van de wijnen. Die zijn steeds zuiver en evenwichtig, met de typische kenmerken van sangiovese uit Chianti: florale en fruitige aroma’s in de neus en verkwikkende zuren in de mond.

Enkele toonaangevende stemmen over Val delle Corti:

Slow Wine “Passie, kunde,gevoel voor de natuur, toewijding en een totaal respect voor het terroir en de natuur maken van dit wijnhuis één van onze favoriete uit Toscane.”

Gambero Rosso “Val delle Corti produceert wijnen van topkwaliteit, met veel karakter en een volkomen evenwicht, daarenboven met een authenticiteit die weinig gelijken kent in Chianti.”

Bruno Vanspauwen “Eén van mijn favoriete wijnhuizen uit Chianti!”

Ernesto Gentili “De Chianti Classico en Cianti Classico Riserva van Val delle Corti zijn één van mooiste aanwinsten voor de Toscaanse wijnbouw in de 21ste eeuw. Overdreven? Ik geloof van niet.”

Aantal beplante hectare 6
Jaarlijkse productie 32.000 flessen
Adres Località La Croce, Radda in Chianti (SI)
Website valdellecorti.it