Podere Còncori Toscana Rosso ‘Melograno’ 2016 ontkurkt

AUTEUR: Dirk Meijer is Italië-kenner en voelt zich thuis in de wereld van Italiaanse wijnen. Als begenadigd hobbykok combineert hij wijn het liefst met eigen bereide gerechten. Dirk kent het aanbod van Italiaanse wijnen in België zeer goed. Hij geeft steeds de voorkeur aan kwaliteit, maar dat hoeven geen grote namen te zijn.

Een pareltje uit Toscane

Naar aanleiding van mijn vorige column “Zomerdegustatie 2018, wou ik de veelzijdigheid van deze wijn toch nog eens testen. Het was Maandag en na een drukke werkdag hadden we niet veel zin om lang achter de kookpotten te staan. Dus werd het een simpele, maar heel lekkere Pasta alla Norma. Voor diegene onder jullie die het gerecht niet kennen: het is een klassiek Siciliaans pastagerecht met geroosterde aubergineblokjes, tomaten, basilicum en voor de liefhebbers eventueel wat ricottakaas.
Ik schonk daarbij Melograno op 17°C. De fruitaroma’s, die zorgen voor een prachtig boeket, ruik je onmiddellijk bij het walsen in het glas. De wijn heeft een mooie, lange afdronk waarin vooral bosbessen domineren met in de finale een lichte pepertoets, die zo kenmerkend is voor wijnen die grotendeels Syrah bevatten. Tevens is deze wijn zeer elegant, alles is mooi in evenwicht. Kortom, een waar genot. Je kan hem ook frisser drinken op circa 15°C, zodoende komen de frisse zuren meer tot hun recht. Ik doe dit vooral in combinatie met harde, lang gerijpte kazen zoals o.a. Pecorino (schapenkaas).
Bedankt Karel voor het vinden van deze topper! Een absolute aanrader!