Selvapiana verticaal gedegusteerd

De eeuwenoude kelders van Selvapiana

Een verticale degustatie is een wijndegustatie waarbij verschillende jaargangen van éénzelfde wijn worden geproefd. Op die manier ontdek je hoe de weersomstandigheden van een oogstjaar invloed hebben op een wijn. Je proeft ook hoe consistent de kwaliteit van een wijn is. En misschien wel het interessantste, zeker voor wie een wijnkelder wil aanleggen of verder uitbouwen: je proeft hoe een wijn evolueert met het verstrijken van de jaren. Men kan vervolgens op basis van de bevindingen beslissen om de meestal goedkopere, recente jaargang van de wijn te kopen. Een investering in toekomstig genot, noemt dit. Voor de nieuwsgierige wijndrinker is het dan weer een kans om oudere wijnen te proeven. In de hedendaagse wijnbusiness waarin koop en verkoop elkaar bliksemsnel opvolgen, is het immers niet eenvoudig om aan goede prijzen een oudere wijn te bemachtigen.

Als voorsmaakje voor onze verticale degustatie 1, 2 en 3 juni 2018 van de Chianti Rufina en Rufina Riserva Bucerhiale van Selvapiana, het verslag van een legendarische verticale degustatie uit 2012 van dezelfde Chianti Rufina Riserva door medewerkers van Slow Wine. Wie Italiaans leest kan doorklikken naar het originele artikel getiteld Selvapiana in verticale: oltre la storia

Selvapiana verticaal: meer dan geschiedenis
23/11/2012
Slow Wine

Er zijn wijnhuizen die niet zelf hun wijnen terroir en verouderingspotentieel toedichten, maar waarbij die simpelweg bewezen worden door de wijnen die er over de jaren heen gemaakt zijn. Plaatsen die onaangeroerd zijn door modes en daarom referentiepunten voor wie in wijnen een plaats van herkomst wil herkennen. We zijn steeds meer gefascineerd door de wereld van Selvapiana, een wijngoed dat symbool staat voor de wijnbouwgeschiedenis van Toscane. Met impressionante consistentie slaagt Federico Giuntini er in om wijnen te maken die uitblinken in verouderingspotentieel, de essentie van Toscaanse Sangiovese.

Op bezoek bij Selvapiana wordt hun mooie wijmaakgeschiedenis niet zomaar in je gezicht geduwd. Stap voor stap wordt je er in meegenomen. Het wijnhuis is dé referentie voor de wijnstreek Rufina. Selvapiana vormt de link met van het verleden en staat model voor de toekomst. Federico Giuntini ontmoeten is een verademing. Hij kijkt verder dan louter eigenbelang en wil zijn wijnstreek promoten door uitstekende wijnen te maken. (Federico is de huidige voorzitter van de vereniging van wijnproducenten uit Rufina, K.M.)

De buitengewone gelegenheid om de geschiedenis van het wijngoed te reconstrueren in een verticale degustatie werd ons aangeboden door de organisatie Salone del Gusto. Begeleid door Federico zelf, maakten we een reis door de tijd. De jaargangen die we proefden waren Chianti Rufina Riserva 1958, 1964, 1968, 1978 en, nadat de naam van de wijngaard ‘Bucerchiale’ aan het etiket werd toegevoegd, Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 1982, 1990, 1996 en 1999.

De notities van deze indrukwekkende degustatie:

Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 1999
Bescheiden in de neus, net iets te veel hout naar mijn ervaring. In de mond sappig en breed. Stevige tannine.

Chianti Rufina Bucerchiale 1996
Een typerende wijn uit 1996: enigmatisch. De wijn is nog niet op dronk. Hij heeft veel potentieel, maar voor ons uit het heden is die nog niet toegankelijk.

Chianti Rufina Bucerchiale 1990
Open en fruitig. Een wijn op dronk, bijna vettig in de mond. 1990 was een warm jaar, ideaal voor de rijping van Sangiovese in Rufina.

Vanaf hier komen we in een mystieke wereld waar de kwaliteit van de wijn niet enkel afhangt van de normale factoren, maar ook van het geluk dat de flessen goed bewaard zijn gebleven en de wil van het wijnhuis om ze decennia bij te houden om later over het verleden te kunnen vertellen.

Chianti Rufina Riserva 1978
De laatste jaargang van de Riserva Rufina, vanaf 1979 wordt hij Bucerchiale genoemd. Een wijn waarmee ik reeds enkele aangename ontmoetingen had en die bij een nieuwe degustatie opnieuw buitengewone klasse toont. Een boeket van bloemen en specerijen gaan een lichte en luchtige dronk vooraf, nog steeds integer en vol van smaak.

Chianti Rufina Riserva 1968
Bij deze wijn werden nog de witte druivensoorten Malvasia en Trebbiano aan de Sangiovese toegevoegd. Een geëvolueerde wijn maar nog steeds aangenaam. Een zanderig gevoel in de mond met veel zuurte die de hele proefervaring aanhoud.

Chianti Rufina Riserva 1964
Reeds voorafgegevaan door twee fantastische jaargangen, dus kunnen we niet meer verrast worden. Niettegestaande wordt men blij van deze wijn te proeven. Het aroma ontsnapt langzaam maar zeker aan de wijn. Rustieke tannine, maar dat is niet erg voor een glas dat in staat is de geschiedenis van een plaats te vatten.

Chianti Rufina Riserva 1958
De vinificatie werd toen nog met simpel boerenverstand gedaan. De flesrijping proeft men duidelijk. Een wijn die geëvolueerd is, maar nog toetsen van sinaasschil, kaneel en tabak bevat. Een impressionante dronk: stevig en gestructureerd. Monumentaal.