Pecchenino en de herwaardering van Dolcetto

Wijngaard Pecchenino in de sneeuw

De heuvels van de Langhe in Piemonte zijn de thuis van twee reuzen onder de Italiaanse wijn: Barolo en Barbaresco. In vogelvlucht liggen de wijngebieden slechts een vijftiental kilometer van elkaar verwijderd. Barolo en Barbaresco zijn bovendien voor 100% gemaakt van dezelfde nobele druivensoort: de roemrijke Nebbiolo.
Maar er is meer in Langhe. De heuvels glooien ten zuiden van Barolo verder door Dogliani. Ook hier wordt het landschap overheerst door met wijngaarden beplante heuvelflanken, afgewisseld met kleine bosjes en beeldige gehuchtjes. Er groeit echter geen Nebbiolo, maar Dolcetto. Deze interessante wijndruif verzeilde door de mondiale interesse voor de twee grote B’s wat buiten het gezichtsveld van de doorsnee wijnconsument. De laatste twee decennia valt een heropleving te merken. Dit kadert in een bredere markttendens waarbij minder gekende druivensoorten geapprecieerd worden om hun uniek, plaatsgebonden karakter en verwevenheid met lokale gastronomie. In 2005 verkrijgt Dogliani, als thuishaven voor Dolcetto-gebaseerde wijnen, de DOCG-status. Dit is het hoogste kwaliteitslabel voor Italiaanse wijn.

Wijngaard Pecchenino in de herfst
Wijngaarden Pecchenino lente
Pecchenino wijngaarden in de sneeuw 2

Dogliani Superiore

Veel is te danken aan de broers Pecchenino: Orlando en Attilio. Sinds hun eerste oogst in 1987 geloven ze in het potentieel van Dolcetto om er naast jonge en fruitige (zoals hun Dolcetto San Luigi) ook krachtige en gestructureerde wijnen van te maken met veel verouderingspotentieel (zoals de Dolcetto Superiore Bricco Botti en Dolcetto Superiore Sirì d’Jermu). En met reden: Dolcetto is een druif met vele fruitige smaken, maar ook tannine. Door de wijnen te verouderen in grote eikenhouten vaten (2500 liter) ontwikkelt de tannine tot delicate aroma’s van specerijen. Deze complementeren de voor Dolcetto typerende aroma’s van blauwe bessen en een aangename toets van amandel in de afdronk. Het resultaat is wat men noemt Dogliani Superiore: een grootse wijn met verreikende gastronomische mogelijkheden.

Wijngaard Pecchenino San Luigi
Wijngaard Pecchenino Bricco Botti
Wijngaard Pecchenino Siri d'Jermu

Meesters van Dolcetto

Dat Pecchenino door liefhebbers en professionelen in heel de wereld geroemd wordt, is natuurlijk niet toevallig. De jarenlange ervaring van de broers met de Dolcetto-druif combineren ze met een onmetelijke kennis van hun wijngaarden, de zone en lokale wijnbouwtradities. Bovendien worden de wijngaarden beheerd op de meest duurzame manier mogelijk. Daarvoor wordt samengewerkt met verschillende wetenschappelijke instituten, gespecialiseerd in natuurlijke landbouw. Dit wil echter niet zeggen dat het werk in de wijngaard ondergeschikt is aan de wetenschap. Integendeel, Orlando en Attilio zijn virtuose wijnmakers die op zoek gaan naar de mooiste expressies van de druivensoort Dolcetto.
De hand van de wijnmakers en de stijl van Pecchenino zijn terug te vinden in al hun etiketten: zeer verfijnde en geraffineerde wijnen, elegant en met veel karakter en persoonlijkheid. Het is mede dankzij het ambassadeurschap van Pecchenino voor Dolcetto dat Orlando sinds 2017 het voorzitterschap van het Consorzio di Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani mag waarnemen. Een eervolle titel als u het mij vraagt.