Val delle Corti Chianti Classico 2015 ontkurkt

Uitschenken Val delle Corti Chianti Classico 2015

GEPROEFD DOOR: Karel Megens, zaakvoerder van Decanto, verkiest elegante, natuurlijke wijnen met veel plaatsgebonden karakter.

VERHAAL – Wijnmaker Roberto Bianchi van Val delle Corti is een echte wijnpurist, extreem getalenteerd en begrijpt als geen ander het magnifieke terroir van Radda in Chianti. Met veel eerbied plaatsten we de nieuwe aanwinsten in onze wijnkast naast de Chianti Rufini van Selvapiana. Omdat het na transport aangewezen is enkele dagen te wachten met het open van een fles, programmeerden we de Chianti Classico 2015 voor vrijdagavond. In tussentijd trachten we een ideaal gerecht te bedenken voor bij de wijn. Bladerend in een Toscaans receptenboekje van Slow Food kwamen we een oude bekende tegen: ‘maiale al latte’. Dit hartig winters gerecht met als voornaamste ingrediënten varkensvlees en melk leerde ik van kokin Nadia Martelli. Zij was een meesteres van de bergkeuken van de grensregio tussen Toscane en Romagna.

Het wachten werd beloond. Het varkensvlees, van topslagerij Vermeir uit Droeshout, blijft heerlijk sappig in een saus van wortel, selder, ui en volle melk. Als bijgerecht iets simpel en aangepast aan het seizoen: selder en wortel al dente besprenkelt met de uitstekende olijfolie van Val delle Corti. De elegante Chianti Classico maakt de maaltijd compleet: frisse zuren balanceren met het volle mondgevoel van de melksaus. Harmonieus fruit complementeert het sappige varkensvlees. Mooie mineraliteit, één van de belangrijkste kenmerken van de beste Chianti, geeft een zuiver mondgevoel. Hierdoor smaakte elke hap zoals de eerste.