Het andere Bolgheri

I Luoghi is een klein wijnhuis aan de Toscaanse kust tussen Bolgheri en Castagneto Carducci. De wjingaarden van eigenaars Stefano en Paola versmelten met het prachtige landschap. Een uitzicht reikt vanop de zachte heuvelflanken tot aan de zee en biedt een ongelofelijke variëteit aan kleuren.

Vooraleer wijnbouwer te worden, onderzochten Paola en Stefano jarenlang de relatie bodem,wijngaard en wijn. Daarvoor reisden ze door Italië en de wereld en bezochten ontelbare wijnhuizen. In 2000 keren ze terug naar hun heimat om een gezamenlijke droom te realiseren: een wijn maken die – met veel eigenheid en zonder compromissen – het terroir uit Bolgheri uitdrukt. In 2000 plantte het koppel drie hectare wijngaard aan. De dichtheid van wijnstokken in hun wijngaarden is extreem hoog. Dit doen ze omdat op die manier de opbrengst per druivenstok lager is en de druiven zo op natuurlijke wijze een hogere concentratie aan aromatische componenten bevat. Dit vereist immens veel handmatig werk: machines kunnen immers niet door de dicht beplantte wijngaard. En ook in de wijnkelder gaan ze tot het uiterste: micro-vinifacties per klonen per perceel wijngaard maken dat de twee wijnen geassembleerd kunnen worden met enkel de wijn uit de vaten die de gewenste resultaten opleverden.

Vanaf jaargang 2006 begint I Luoghi van zich te laten spreken. Kenners herkenden in de wijnen van I Luoghi de kwaliteiten van Sassicaia, de iconische wijn die symbool staat voor Bordeaux-stijl in Toscane. En de vergelijking stoort Stefano niet: “We zijn steeds geïnspireerd geweest door de manier waarop Sassicaia belangrijke olfatieve impact combineert met een natuurlijke frisheid.” En dat is ook waarin de wijnen van I Luoghi zich onderscheiden van de vele krachtige, maar zware wijnen uit Bolgheri. Vandaag zijn Stefano en Paola toonaangevende wijnbouwers en exporteren ze hun wijn naar de hele wereld.

Aantal beplante hectare 3,5
Jaarlijkse productie 14.000 flessen
Adres Località Campo al Capriolo 201, Castagneto Carducci (LI)
Website www.iluoghi.it