Een pleidooi om te snuffelen

Onze leefwereld is in enkele decennia volledig veranderd. Helaas met enkele negatieve gevolgen om te kunnen genieten van wijn of eender welk voedingsmiddel. Zo stelt Émile Peynaud ongezouten in Le goût du vin, één van de allerbeste boeken ooit geschreven over wijn. Een groot deel van het voedsel dat we consumeren is verpakt, gesteriliseerd, gewogen, […]

Selvapiana verticaal gedegusteerd

De eeuwenoude kelders van Selvapiana

Een verticale degustatie is een wijndegustatie waarbij verschillende jaargangen van éénzelfde wijn worden geproefd. Op die manier ontdek je hoe de weersomstandigheden van een oogstjaar invloed hebben op een wijn. Je proeft ook hoe consistent de kwaliteit van een wijn is. En misschien wel het interessantste, zeker voor wie een wijnkelder wil aanleggen of verder […]

Pecorino

VERSPREIDING Pecorino is een antieke druivensoort die evenwel de tweede helft van de twintigste eeuw zo goed als volledig was verdwenen. Het is dankzij twee moedige wijnmakers dat Pecorino niet alleen een heropleving kende in de 21ste eeuw maar ook één van de grootste succesverhalen uit de meest recente Italiaanse wijngeschiedenis werd. De erkenning gaat […]

‘Vini umani’ – Salvo Foti over wijnbouw

I Custodi

Ze noemen zichzelf I Custodi delle Vigne dell’Etna: de bewaarders van wijnbouw op de vulkaan Etna. Deze taak nemen ze vrij letterlijk op. In een hechte samenwerking met Salvo Foti, oenoloog en onmiskenbaar de grootste kenner van Siciliaanse druivenrassen, trachten ze de traditionele wijnmaakmethoden in leven te houden. Dit betekent wijngaarden in terrasvorm met handgeplaatste […]

Wijnen en gerechten – praktische tips en 5 suggesties

Combinatie gerecht wijn

Voor velen is het combineren van wijn en gerecht een moeilijke oefening die aan de zogenoemde kenners wordt overgelaten. Toch zijn er enkele eenvoudige regeltjes die altijd opgaan en die jouw kunnen helpen om originele, geslaagde combinaties te bedenken. We leggen ze uit en tonen ook met enkele voorbeelden hoe ze werken.

Biodynamiek, wetenschap of magie?

biodynamische wijngaard

In de wereld van biologische landbouwers, inspireert zich een tak zich op de doctrine Van Rudolf Steiner. Hij was een filosoof die rond de eeuwwisseling (1900) een teeltmethode voor landbouwers ontwikkelde die de biologisch-dynamische landbouw wordt genoemd. Steiner ziet een landbouwbedrijf als een complex en zelfvoorzienend ecosysteem. Hij verwierp het gebruik van chemische stoffen, dat […]