Podere Còncori Toscana Rosso ‘Melograno’ 2016 ontkurkt

Pasta alla Norma

AUTEUR: Dirk Meijer is Italië-kenner en voelt zich thuis in de wereld van Italiaanse wijnen. Als begenadigd hobbykok combineert hij wijn het liefst met eigen bereide gerechten. Dirk kent het aanbod van Italiaanse wijnen in België zeer goed. Hij geeft steeds de voorkeur aan kwaliteit, maar dat hoeven geen grote namen te zijn. Een pareltje […]

Fiano

VERSPREIDING Door zijn succes staat Fiano vandaag aangeplant in Marche, Basilicata, Puglia, Sicilië, Californië en Australië, maar Campanië blijft het terroir par excellence. Vooral binnen de geografische afbakening van de zone Fiano di Avellino DOCG levert de druif buitengewone resultaten op. Fiano is ook in opmars in de nabijgelegen heuvels rond Benevento (DOC Sannio Fiano) […]

Grillo

Grillo druif

VERSPREIDING De interesse in Siciliaanse wijnen neemt steeds toe. Natuurlijk heeft het te maken met de populariteit van Sicilië als vakantiebestemming. Maar het heeft ook te maken met de intrinsieke kwaliteiten van Sicilië als wijnregio. Het eiland kent een diepgewortelde wijncultuur en een veelheid aan terroirs: van de vulkanische ondergronden op de flanken van de […]

Verslag Zomerdegustatie 2018 van een bezoeker

Zomerdegustatie 2018 degustatiedagen Decanto

AUTEUR: Dirk Meijer is Italië-kenner en voelt zich thuis in de wereld van Italiaanse wijnen. Als begenadigd hobbykok combineert hij wijn het liefst met eigen bereide gerechten. Dirk kent het aanbod van Italiaanse wijnen in België zeer goed. Hij geeft steeds de voorkeur aan kwaliteit, maar dat hoeven geen grote namen te zijn. Mijn Siciliaanse […]

Natuurlijke wijn, pure wijn

Natuurlijke wijn Ooit waren alle wijnen wat men vandaag natuurlijk zou noemen. Simpelweg omdat synthetische meststoffen, chemische onkruidverdelger of industriële gisten nog niet bestonden. Tijdens de naoorlogse jaren begon de landbouw, inclusief de wijnsector, te industrialiseren. Voortgestuwd door wetenschappelijk onderzoek kwamen allerlei producten en technieken op de markt die aan wijnbouwers een beter en gemakkelijker […]

Een pleidooi om te snuffelen

Onze leefwereld is in enkele decennia volledig veranderd. Helaas met enkele negatieve gevolgen om te kunnen genieten van wijn of eender welk voedingsmiddel. Zo stelt Émile Peynaud ongezouten in Le goût du vin, één van de allerbeste boeken ooit geschreven over wijn. Een groot deel van het voedsel dat we consumeren is verpakt, gesteriliseerd, gewogen, […]

Selvapiana verticaal gedegusteerd

De eeuwenoude kelders van Selvapiana

Een verticale degustatie is een wijndegustatie waarbij verschillende jaargangen van éénzelfde wijn worden geproefd. Op die manier ontdek je hoe de weersomstandigheden van een oogstjaar invloed hebben op een wijn. Je proeft ook hoe consistent de kwaliteit van een wijn is. En misschien wel het interessantste, zeker voor wie een wijnkelder wil aanleggen of verder […]