Carricante

Wijngaard met carricante aangeplant

Antieke druivensoort Carricante is een antieke, autochtone druivensoort afkomstig van de Etna in Sicilië en ook vandaag nog voornamelijk op de flanken van de vulkaan aangeplant. De soort werd eeuwen geleden geselecteerd en vermenigvuldigd door de wijnbouwers van Viagrande (een dorpje aan de zuidkant van de Etna). Zij kozen de naam carricante vanwege de rijkelijke […]

Wat dronken de Oude Romeinen?

Wijn was gedurende de hele geschiedenis van het Oude Rome de belangrijkste drank. Maar doorheen de verschillende fasen van het Rijk veranderde de manier waarop wijn geconsumeerd werd heel sterk. De Romeinse Republiek (509 v.Chr. – 27 v.Chr) was een periode van soberheid, ook in de keuken, en excessen werden door officiële instanties afgekeurd. Dit […]

De muzikale wijnmaker

Ver weg van de toeristische trekpleisters van Toscane, diep in het Garfagnana-gebergte ten noorden van Lucca bevindt zich Podere Còncori. Het is het wijngoed van de gepassioneerde en enthousiaste wijnmaker Gabriele Da Prato. In 1999 ondernam hij de moedige stap om wijn te gaan maken in een zone waar letterlijk niemand anders dat deed. Nochtans […]

Een nieuwe wind door Valpolicella

Monte dall’Ora is het levensproject van Carlo Venturini en Alessandra Zantedeschi. Toen ze elkaar ontmoeten, was wijn maken niet meer dan een gedeelde droom. Dus begonnen ze een zoektocht in hun wijnstreek, de Valpolicella, naar een eigen plaats. “Toen we voor het eerst de heuvel van Castelrotto beklommen en het vervallen wijngoed Monte dall’Ora ontdekten […]

Het andere Bolgheri

I Luoghi is een klein wijnhuis aan de Toscaanse kust tussen Bolgheri en Castagneto Carducci. De wjingaarden van eigenaars Stefano en Paola versmelten met het prachtige landschap. Een uitzicht reikt vanop de zachte heuvelflanken tot aan de zee en biedt een ongelofelijke variëteit aan kleuren. Vooraleer wijnbouwer te worden, onderzochten Paola en Stefano jarenlang de […]

Herfstwijn

Wijngaard Pecchenino in de herfst

Er is iets magisch aan de combinatie gastronomie en de seizoenen. De overgang van het ene seizoen naar het andere doet ons beseffen hoe snel de tijd voortschrijdt, en dat we van elk moment en seizoen moeten genieten. Heel vaak is dit met heerlijk tafelen. Liefst in goed gezelschap, van anderen of uzelf. De herfst […]

Carica l’asino

Carussin Bruna Ferro Asino

De witte wijndruif Carica l’asino komt uitsluitend voor in Piemonte. Er zijn twee etymologische verklaringen voor de opmerkelijk naam die, letterlijk vertaald, ‘Laad de ezel’ betekent. Een eerste verwijst naar de hoge opbrengst per hectare die carica l’asino oplevert. Ook de tweede verklaring verwijst naar de oogst. De druivensoort werd gewoonlijk op steile heuvelflanken in dichte […]