Albana

Druivensoorten komen en gaan. Wijnbouwers hebben over de eeuwen heen steeds variëteiten geselecteerd op basis van kwaliteiten die op dat moment belangrijk waren. Resistentie tegen ziekte en productiviteit waren vroeger belangrijker dan nu, maar een kwaliteitsaspect heeft altijd gespeeld. Soms bleken druivensoorten niet meer interessant om één of meerdere redenen en verdwenen voorgoed. Het zegt […]

Wijnstreek Conegliano-Valdobbiadene wordt UNESCO werelderfgoed

De voorbije decennia werden steeds meer terreinen vrijgegeven in de provincies Veneto en Friuli om er wijngaarden aan te leggen bestemd voor Prosecco. Dit was steeds in vlakten die minder geschikt zijn voor kwaliteitswijn, maar waar men op grote schaal kan produceren. Vanwege de ongunstige ligging dient men volop te sproeien, tegenwoordig zelfs met drones. […]

Natuurlijke wijn = geen sulfiet?

Sulfiet wordt op grote schaal in de voedingsindustrie gebruikt om de bewaarbaarheid van producten te verbeteren. De stof gaat kwalijke effecten van oxidatie tegen en schakelt bacteriën uit. In de wijnbouw wordt het gebruikt om vaten en tanks te reinigen en om de net geoogste druiven vers te houden tot ze worden geperst. Sulfiet wordt […]

Carricante

Wijngaard met carricante aangeplant

Antieke druivensoort Carricante is een antieke, autochtone druivensoort afkomstig van de Etna in Sicilië en ook vandaag nog voornamelijk op de flanken van de vulkaan aangeplant. De soort werd eeuwen geleden geselecteerd en vermenigvuldigd door de wijnbouwers van Viagrande (een dorpje aan de zuidkant van de Etna). Zij kozen de naam carricante vanwege de rijkelijke […]

Wat dronken de Oude Romeinen?

Wijn was gedurende de hele geschiedenis van het Oude Rome de belangrijkste drank. Maar doorheen de verschillende fasen van het Rijk veranderde de manier waarop wijn geconsumeerd werd heel sterk. De Romeinse Republiek (509 v.Chr. – 27 v.Chr) was een periode van soberheid, ook in de keuken, en excessen werden door officiële instanties afgekeurd. Dit […]

De muzikale wijnmaker

Ver weg van de toeristische trekpleisters van Toscane, diep in het Garfagnana-gebergte ten noorden van Lucca bevindt zich Podere Còncori. Het is het wijngoed van de gepassioneerde en enthousiaste wijnmaker Gabriele Da Prato. In 1999 ondernam hij de moedige stap om wijn te gaan maken in een zone waar letterlijk niemand anders dat deed. Nochtans […]

Een nieuwe wind door Valpolicella

Monte dall’Ora is het levensproject van Carlo Venturini en Alessandra Zantedeschi. Toen ze elkaar ontmoeten, was wijn maken niet meer dan een gedeelde droom. Dus begonnen ze een zoektocht in hun wijnstreek, de Valpolicella, naar een eigen plaats. “Toen we voor het eerst de heuvel van Castelrotto beklommen en het vervallen wijngoed Monte dall’Ora ontdekten […]

Het andere Bolgheri

I Luoghi is een klein wijnhuis aan de Toscaanse kust tussen Bolgheri en Castagneto Carducci. De wjingaarden van eigenaars Stefano en Paola versmelten met het prachtige landschap. Een uitzicht reikt vanop de zachte heuvelflanken tot aan de zee en biedt een ongelofelijke variëteit aan kleuren. Vooraleer wijnbouwer te worden, onderzochten Paola en Stefano jarenlang de […]